Jsme ve válce a poptávka je znásobená, zní od českých zbrojovek. Shánějí stovky zaměstnanců

České zbrojařské firmy navyšují výrobu, ale řeší i problémy (zdroj: ČT24)

České zbrojařské firmy kvůli válce na Ukrajině, která výrazně ovlivnila i celosvětovou poptávku, navyšují výrobu. Podle Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu by mohl být letos export zmíněného odvětví zhruba dvakrát vyšší než v minulých letech. Řada společností ovšem čelí hned několika problémům.

Poptávka je zejména po tancích, raketometech a bojových vozidlech pro pěchotu. „Jestliže jsme před válkou byli vytížení, teď je objem poptávky a zakázek několikanásobný. Meziročně i z hlediska tržeb se bude jednat o několikanásobné navýšení, ale zároveň je nutné říci, že odkládáme projekty pro jiné zákazníky, kteří s tím souhlasí, a upřednostňujeme potřeby ukrajinské armády,“ uvedl mluvčí Czechoslovak Group Andrej Čírtek.

Bojové prostředky společně s velkorážovou municí míří na Ukrajinu také od firmy STV Group, která sídlí v Praze. Tržby jí v minulém roce vzrostly třikrát na zhruba šest miliard korun. „Výroba je nastavená na tzv. mírové stavy, kdy dodáváte množství, které odpovídá požadavkům armád. Nyní, byť si to mnozí z nás nechtějí přiznat, jsme ve válce. A požadavky na výrobu jsou stonásobné,“ vysvětlil generální ředitel STV Group David Hác.

Rostoucí zájem potvrzuje například i pardubická firma Explosia, jež vyrábí trhaviny a střelný prach. „V současné době registrujeme výrazně zvýšenou poptávku, v některých segmentech trhu až na trojnásobek,“ potvrdil mluvčí Explosie Martin Vencl. 

Vrchní ředitelka ministerstva obrany Radka Konderlová uvedla, že sice všeobecně panovala představa o tom, že už se bude bojovat zejména v kybernetickém prostoru, ale rusko-ukrajinský konflikt ukazuje, že se boje vyhrávají pomocí těžké techniky. „Gros pomoci Ukrajině se opravdu děje na komerční bázi a pomocí českého zbrojního průmyslu,“ doplnila Konderlová.

Nedostatek materiálu i lidí

Český zbrojní průmysl ovšem brzdí řada problémů – především nedostatek a vysoká cena materiálů, zdražování energií a chybějící pracovníci, ať už jde o lidi na montáž, kvalifikované automechaniky nebo pracovníky v IT.

„Lidí je málo na to, kolik je před nás kladeno úloh. Populace navíc stárne, obecně jsou v továrnách starší a starší pracovníci. Jednou se proto může stát, že továrny nebudou schopny vyrábět,“ upozornil prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek.

Faktem je, že zbrojařské firmy v tuzemsku shání stovky nových zaměstnanců. Některé pak doufají, že by jim alespoň částečně mohli pomoci uprchlíci z Ukrajiny.