TÉMA

Explosia

Finanční podporu na výrobu munice získají od Evropské komise i dvě české firmy

Evropská komise chce navýšit výrobu munice, proto poskytne evropským firmám přibližně 500 milionů eur. Podporu získaly i dvě české společnosti, Explosia a STV Group.
24. 3. 2024|

Jsme ve válce a poptávka je znásobená, zní od českých zbrojovek. Shánějí stovky zaměstnanců

České zbrojařské firmy kvůli válce na Ukrajině, která výrazně ovlivnila i celosvětovou poptávku, navyšují výrobu. Podle Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu by mohl být letos export zmíněného odvětví zhruba dvakrát vyšší než v minulých letech. Řada společností ovšem čelí hned několika problémům.
15. 1. 2023|

Zbrojní firmy v Česku dostávají velké zakázky, chybí jim však kvalifikovaná pracovní síla

Válka vyvolaná ruskou invazí na Ukrajinu několikanásobně zvýšila zájem o vojenský materiál, zbraně nebo střelivo. Potvrzuje to i pardubická Explosia, která vyrábí výbušniny. Státní podnik chce proto výrazně navýšit svou produkci a chystá investice za stovky milionů korun. Plány ale komplikuje nedostatek kvalifikovaných pracovníků.
20. 10. 2022|

Zemřel zaměstnanec Explosie zraněný při požáru střelného prachu

Zemřel jeden ze čtyř lidí zraněných při požáru střelného prachu v pardubické Explosii. Oznámila to společnost, jejímž zaměstnancem byl, informaci potvrdil její mluvčí Martin Vencl i kriminalisté. Další dva zranění zůstávají v popáleninovém centru vinohradské nemocnice v Praze, o jednoho pečují lékaři v Brně.
3. 11. 2019Aktualizováno3. 11. 2019, 13:14|

Požár v pardubické Explosii zranil čtyři lidi. Jeden z nich je popálen na víc než 90 procentech těla

Jeden ze čtyř zraněných při výbuchu v pardubické Explosii má popáleniny na více než 90 procentech těla. Jeho stav je podle záchranáře více než kritický, řekl mluvčí pardubické záchranné služby Aleš Malý. Při neštěstí utrpěli popáleniny ještě další tři lidé, jeden z nich má také vážné poranění hlavy. Podle mluvčího společnosti Martina Vencla se v továrně vznítil střelný prach při výrobě. Upřesnil, že oproti původním informacím nedošlo k výbuchu. Policie se začala výbuchem v Explosii zabývat pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti.
1. 11. 2019Aktualizováno1. 11. 2019, 11:59|