Stravenkový paušál nenaplňuje očekávání. Koalice bude jednat o daňovém zvýhodnění stravenek

Události: Stravenkový paušál nenaplňuje očekávání (zdroj: ČT24)

Zaměstnavatelé mají druhým rokem možnost pracovníkům přispívat na stravování penězi prostřednictvím stravenkového paušálu. Ten ale podle aktuální studie Centra ekonomických a tržních analýz nenaplnil svůj účel: nemotivuje lidi chodit na obědy ani nepřiměl více firem, aby zaměstnancům na stravování přispívaly. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) jej měnit nechce, vládní koalice však bude jednat o daňovém zvýhodnění stravenek.

Příspěvek na stravování patří k oblíbeným zaměstnaneckým benefitům, ne všude ho však mají. Nebyl ani v logistické firmě, která ale od dubna zavedla stravenkový paušál. „Pro administrativní zpracování je pro nás nejjednodušší a nemusíme proto využívat žádnou třetí stranu, sami si benefity vypočítáme a následně je zaměstnanci vyplácíme společně se mzdou,“ říká HR manažerka jedné z velkých společností Jaroslava Šindelářová.

Paušál podle dat Centra ekonomických a tržních analýz přinesl do systému asi jen desetinu nových uživatelů, zbytek přešel ze stravenek. Využívá ho zhruba půl milionu lidí – tedy asi polovina počtu, který si od zavedení paušálu slibovala předchozí vláda.

„Velmi málo zaměstnanců používá stravenkový paušál k tomu, že se stravuje v pracovní době. Což nemusí být nutně špatně, ale tím pádem stravenkový paušál dostává charakter slevy na poplatníka, nikoliv účelového nástroje, který podporuje stravování v čase oběda,“ podotýká ředitel pro výzkum z Centra ekonomických a tržních analýz Aleš Rod.

Daňové zvýhodnění stravenek

Úbytek hostů platících stravenkami zaznamenali třeba v jedné pražské restauraci. Nedokážou ale určit, nakolik za to může jen paušál. „Je tam pokles až kolem 50 procent u těch plateb stravenkou oproti předchozím obdobím. Ekonomicky ale vychází, že ze stravenky platíte daleko vyšší poplatek než v případě třeba jenom platby kartou,“ informuje majitel restaurace Milan Mužátko.

Stravenkový paušál Stanjura měnit nechce, o daňovém zvýhodnění stravenek bude koalice jednat. „V té debatě, která nás čeká o daňových výjimkách, budou k debatě všechny daňové výjimky. Tuhle nebudeme dávat pryč,“ nastínil.

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová je pro to, aby zůstalo daňové zvýhodnění stravování. „Ale vadí mi, že část těch peněz zůstává stravenkovým firmám. Daňové zvýhodnění lze ponechat a nemusí být vázáno na stravenky,“ domnívá se bývalá ministryně financí.

Cena oběda je podle průzkumů restauratérů zásadní pro dvě třetiny strávníků, přitom roste už dvanáct měsíců v řadě. Třeba Pražané by podle odborníků ještě letos mohli za jeden oběd v průměru platit i 200 korun.