Pokud nepřijde nová varianta covidu, neměli bychom mít problémy, míní Prymula

Roman Prymula: Epidemiologická situace v Česku je velmi klidná (zdroj: ČT24)

Covid-19 nás podle epidemiologa Romana Prymuly ještě dlouhou řadu let neopustí. Zároveň se ale domnívá, že pokud se neobjeví nová varianta viru, nemělo by Česko čelit zásadnímu problému. Podle oficiálních dat ministerstva zdravotnictví za čtvrtek přibylo mezitýdenně méně případů covidu. Klesá i počet hospitalizovaných s koronavirem.

„Ta epidemie nás neopustí. Budeme tu s ní řadu desítek let,“ řekl Prymula s tím, že v Česku je ale nyní situace „velmi klidná“ a dochází k poklesu počtu nakažených. Zároveň ale nevyloučil zhoršení situace v následujících měsících.

„Spíše to ale znamená, že my jsme si na tu variantu omikron poměrně zvykli, a pokud tady nebude jiná agresivnější varianta, tak bychom nějaké velké problémy mít neměli,“ dodal.

V této situaci už podle něj nemá velký smysl testovat ve velkém. Stačí sledovat důležité trendy – především to, jak moc je zaplněna kapacita nemocnic. „Ta další čísla už tak velký význam nemají,“ řekl.

Očkování dětí

Prymula také řekl, že není zastáncem očkování dětí od šesti měsíců, pro které nově Evropská agentura pro léčivé přípravky doporučila vakcínu schválit. „Já nepatřím k těm, kteří by doporučovali očkování v takto nízké věkové kategorii, vzhledem k tomu, že ta rizika jsou výrazně nižší než v kategorii seniorů,“ vysvětlil.

Zásadní je podle něj očkování posilovací dávkou především ve věkové kategorii od 65 let. „Tam je striktní doporučení,“ zdůraznil. Základní očkování je podle něj ale vhodné i pro mladší věkovou kategorii.

Podotkl, že vakcinace nepovede k zastavení cirkulace viru, jelikož efekt očkování proti nákaze trvá pouze přibližně tři měsíce. Je ale efektivní proti těžkému průběhu nemoci a nutnosti hospitalizace, což je její hlavní přínos.