Armáda trénuje boj s internetovými trolly a lživými zprávami, inspirovala se invazí na Ukrajinu

Plukovník Přemysl Štěpánek ke cvičení kybernetických sil a informačních operací (zdroj: ČT24)

Čeští vojenští kybernetičtí experti trénují ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá boj s internetovými trolly a lživými zprávami. Na případnou dezinformační válku se připravují společně s kolegy z Německa, Slovenska a Maďarska na modelovém příkladu – silnější agresor napadne sousední stát. Cvičení se podle velitele skupiny kybernetických sil a informačních operací Přemysla Štěpánka inspirovalo i ruskou agresí proti Ukrajině.

Podle scénáře cvičení nepřátelský stát napadl sousední zemí, což s sebou přináší i problémy na území Česka. Cílem vojáků je pak tyto výzvy řešit. „V rámci cvičení nepřítel působí na sociálních sítích a na internetových mediích, kde se snaží využívat znalosti našeho prostředí a hledat taková témata, která společnost rozdělují“ vysvětluje Štěpánek, který výcvik řídí. 

Armádní specialisté jsou trénováni, aby v informačním prostředí odhalili nepřátelskou propagandu, upozornili na ni obyvatelstvo a pokoušeli se ji vyvracet. Vojáci kromě monitoringu internetu ale působí také ve fyzickém prostředí, kde se snaží zjistit, jaké jsou nálady obyvatelstva a jaký dopad má propaganda na jejich názory a chování. 

K edukativní činnosti ze strany vojenských expertů podle Štěpánka již nyní dochází v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. „Snažíme se zároveň veřejnost ujistit, že armáda je připravena na obranu České republiky nebo i na řešení dalších krizových situací, ke kterým by mohlo dojít,“ dodává.