Pošta zdraží. Obyčejné psaní bude od listopadu za 21 korun

Cena za poslání obyčejného dopisu překročí od listopadu dvacetikorunu. Česká pošta ohlásila zdražení svých služeb, více zaplatí její zákazníci za dopisy, balíky a poukázky. Obyčejný i prioritní dopis doručovaný do druhého dne bude stát o dvě koruny více než dosud.

Na nový ceník České pošty platný od začátku listopadu upozornil jako první web Peníze.cz. Ceny za posílání dopisů či balíků se podle něj zvýší po čtyřech letech. Cena poštovních poukázek stoupne podruhé za dva roky, minule je pošta zdražila loni na jaře.

Mluvčí státního podniku Matyáš Vitík zdůvodnil zdražení rostoucími náklady. „Vzhledem k rostoucím nákladům zejména na energie a pohonné hmoty jsme od 1. listopadu upravili ceník našich služeb,“ řekl.

Změna bude znamenat, že pošta již nedoručí nic, pokud za to nedostane alespoň 21 korun. Na tuto sumu zdraží doručení obyčejného dopisu z nynějších 19 korun. Prioritní psaní zdraží z 26 na 28 korun. Základní cena služby Balíkovna se zvýší z 65 na 75 korun, s dobírkou z 84 na 94 korun. Pro registrované uživatele se ale cena Balíkovny nezmění a zůstane na původních hodnotách.

Za poštovní a dobírkové poukázky zaplatí zákazníci České pošty od listopadu o pět korun více, za poslání částky do 5000 korun tedy bude poplatek 49korunový u poukázky typu A, na 42korunový u poukázky typu B a 58korunový u poukázky typu C.

Cenu doporučených a cenných psaní zvýšila pošta již loni, od letošního října je nově zpoplatněna služba SIPO i pro bezhotovostní platby formou inkasa z bankovního účtu. Pokud zákazník vyžadoval potvrzení pouze e-mailem, byla služba dosud zdarma, nově za ni podnik vybírá pět korun.

Pošta loni podle údajů Českého telekomunikačního úřadu doručila 147,7 milionu obyčejných zásilek do dvou kilogramů. Meziročně jich ubyla desetina. U obyčejných balíků do deseti kilogramů pošta zaznamenala pokles o čtvrtinu na 195 tisíc zásilek.

Česká pošta loni snížila ztrátu o polovinu na 681 milionů korun. V předchozím roce vykázala propad 1,37 miliardy korun. Provozní výnosy vzrostly o 400 milionů na 19,55 miliardy korun. Státní podnik provozuje 3200 poboček a zaměstnává 27 tisíc lidí.