Senátorem za obvod Praha 10 se stal Jan Pirk

Senátorem ve volebním obvodu Praha 10 bude Jan Pirk (SPOLU). Ve druhém kole senátních voleb získal 60,44 procenta hlasů. Druhá Renata Chmelová (Z+STAN+L) dostala 39,54 procenta hlasů.

Druhého kola voleb se zúčastnilo 19,98 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 42 procent.

Pirk po sečtení výsledků sdělil, že se stal senátorem nejen těch, kteří jej volili, ale i těch, kteří dali hlas jiným kandidátům. „Stal jsem se senátorem nejen Prahy 10, ale vás všech z celé České republiky. Slibuji, že budu v Senátu bojovat o zdraví nás všech cestami, které jsem vám ve svém volebním programu představil,“ dodal.

Končící senátorka Chmelová poděkovala svojí rodině, týmu, podporovatelům a voličům. „Srdečně gratuluji nově zvolenému senátorovi Prahy 10,“ vzkázala. Dodala, že bude pokračovat v práci pro Prahu 10 v zastupitelstvu městské části, kam se v letošních volbách za uskupení Vlasta z druhého místa kandidátky znovu dostala.

Řekla, že v Senátu prosazovala hlas pro budoucnost a pro zelenou planetu. Jako své úspěchy zmínila úspěšnou ústavní stížnost proti pravomoci obcí omezit na konkrétních adresách výplatu doplatku na bydlení nebo svoji senátorskou kancelář, která podle Chmelové pomohla 1350 lidem s konkrétními problémy.

V 1. kole získal Pirk 44,77 procenta hlasů, druhá Chmelová 24,35 procenta hlasů. V obvodu Praha 10 usilovalo letos o senátorský post šest kandidátů.

V roce 2016 zvítězila v Praze 10 Renata Chmelová (za KDU-ČSL). Ve 2. kole získala 57,45 procenta hlasů. Druhý skončil Jiří Holubář (za TOP 09). Voleb se zúčastnilo deset kandidátů.