TÉMA

Praha 10

Squatteři opustili prázdný dům v pražských Strašnicích, který na několik hodin obsadili

Squatteři organizovaní skupinou Opravdu Dobré Squaty v sobotu obsadili prázdný bytový dům v Malínské ulici v pražských Strašnicích s cílem vytvořit tam kulturní a sociální centrum. Na místo přišli kolem poledne, následně dorazili i policisté a zástupci Prahy 10, která má budovu ve správě. Po několikahodinovém vyjednávání nakonec squatteři souhlasili, že budovu opustí výměnou za to, že se s jejich zástupci starosta Prahy 10 Martin Valovič (ODS) sejde a budou jednat o poskytnutí vhodných prostor pro zamýšlené aktivity. Odešli po 18:00.
26. 11. 2022Aktualizováno26. 11. 2022, 18:34|

Primátorem Plzně bude Zarzycký z ANO. V Klatovech zůstane starostou Salvetr z ODS

Nová Rada města Plzně, kterou utvoří ANO, Piráti, STAN a Pro Plzeň, bude mít místo dosavadních devíti jedenáct radních. Ze čtyř na tři se sníží počet náměstků. Primátorem zřejmě bude lídr ANO, jeho krajský šéf a ekonomický náměstek hejtmana Roman Zarzycký.  Ustavující zasedání zastupitelstva se uskuteční 18. října. V druhém největším městě Plzeňského kraje – Klatovech – by měl starostou zůstat Rudolf Salvetr z ODS, který stojí v čele jednadvacetitisícového města od roku 2006. V Litoměřicích po dvanácti letech končí vedení ODS, na koalici se domluvilo ANO a Naše Litoměřice. Povolební vyjednávání pokračuje i jinde. V úterý podepsali memorandum zástupci koaličních stran v Praze 10.
11. 10. 2022Aktualizováno11. 10. 2022, 18:19|

Analýza: Senát opouští další známá jména, úspěch slavili nováčci

Horní komora parlamentu se po letošních volbách, kdy voliči rozhodovali o třetině křesel, personálně promění. Z oné třetiny 27 senátorů jich pět svůj mandát neobhajovalo. Dalších pět jich nepostoupilo do kola druhého. A pro dalších pět skončilo druhé kolo neúspěchem. Přehled, kdo neuspěl v druhém kole, zpracoval politolog a analytik ČT Kamil Švec.
1. 10. 2022|

Senátorem za obvod Praha 10 se stal Jan Pirk

Senátorem ve volebním obvodu Praha 10 bude Jan Pirk (SPOLU). Ve druhém kole senátních voleb získal 60,44 procenta hlasů. Druhá Renata Chmelová (Z+STAN+L) dostala 39,54 procenta hlasů.
1. 10. 2022Aktualizováno1. 10. 2022, 18:48|

Starostka Prahy 10 Chmelová a radní Kašpar končí. Většina zastupitelů je viní z napojení na Hlubučka

Na pondělním jednání odvolali zastupitelé Prahy 10 starostku této městské části Renatu Chmelovou a místostarostu Davida Kašpara (STAN), kteří působí v koalici Vlasta. Podle opoziční TOP 09 měli oba napojení na bývalého primátorova náměstka Petra Hlubučka (dříve STAN), kterého policie trestně stíhá kvůli údajné korupci v pražském dopravním podniku. Na funkci po jejich odvolání rezignovala i poslední radní Vlasty Lucie Sedmihradská.
27. 6. 2022Aktualizováno27. 6. 2022, 18:12|

Muž podle policie zapálil byt, kde spalo šest lidí, včetně kojence. Hrozí mu až výjimečný trest

Kriminalisté obvinili z obecného ohrožení sedmatřicetiletého muže, který podle policie minulou neděli úmyslně zapálil byt na Praze 10, v němž spalo pět lidí a měsíční dítě. V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody na 12 až 20 let nebo výjimečný trest.
23. 5. 2021|

30 let zpět: 8 dní pro Zemi

V rámci oslav mezinárodní dne uspořádalo ministerstvo životního prostředí v roce 1991 akci nazvanou 8 dní pro Zemi. Té se u Hamerského rybníka v Praze zúčastnila i první dáma Olga Havlová, která sledovala i slavnostního slib světlušek a skautek.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
13. 4. 2021|

Magistrát půjčí Praze 10 bezúročně půl miliardy na rekonstrukci radnice

Magistrát hlavního města bezúročně půjčí Praze 10 půl miliardy korun na dlouho plánovanou rekonstrukci radnice městské části, rozhodli zastupitelé. Podle starostky desáté městské části Renaty Chmelové (Vlasta) je budova v neudržitelném technickém stavu a s ohledem na odhad nákladů ve výši 915 milionů korun musí radnice nalézt zdroje financování mimo svůj rozpočet. Kromě půjčky od města mají vyjednanou dotaci od ministerstva životního prostředí ve výši zhruba 200 milionů korun.
17. 9. 2020|

Soud uznal vinnými dvojici manažerů z Key Investments, uložil jim pět a čtyři roky vězení

Soud uznal manažery Daniela Brzkovského a Kláru Fenstererovou vinnými z poškození klientů investiční společnosti Key Investments (KI). Potrestal je pěti a čtyřmi lety vězení. Muži také uložil maximální, tedy desetiletý zákaz působení ve vedení firem, žena dostala zákaz na šest let. Podle nepravomocného rozsudku způsobila dvojice klientům škodu ve výši 849,2 milionu korun. Mezi poškozenými je 45 subjektů včetně Sokolova, Lázní Bohdaneč, Votic a městských částí Praha 6 a 10.
6. 8. 2020Aktualizováno6. 8. 2020, 11:56|

Žalobkyně navrhuje pět let pro Brzkovského z kauzy Key Investments

Státní zástupkyně navrhla pět let vězení pro bývalého předsedu představenstva investiční společnosti Key Investments Daniela Brzkovského, který čelí obžalobě z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže kvůli spravování peněz klientů firmy. Pro další dvě obžalované, Kláru Fenstererovou a Alenu Šťastnou, žádá čtyřletý a tříletý trest. Trojice vinu odmítá. Všem hrozí maximálně osm let vězení. Rozsudek soud vynese 6. srpna.
30. 7. 2020Aktualizováno30. 7. 2020, 13:34|

Praha 10 v srpnu zavede modré zóny na prvních místech včetně Vinohrad

Praha 10 spustí první etapu modrých zón letos na konci srpna. Ta se bude týkat oblasti Vinohrad a Vršovic. České televizi to potvrdil mluvčí městské části Jan Hamrník. Později se na podzim do systému placeného parkování přidají Strašnice a Malešice. Původně mělo dojít k zavedení až na jaře 2021.
19. 2. 2020|

Demolice, nebo nákladná oprava. Podle statika je kulturní dům v Edenu v žalostném stavu

Posudek statika ohledně stavu kulturního domu Eden v Praze 10 dopadl zle; podle místostarosty Filipa Humplíka je budova z 80. let ve velmi špatném stavu, nesplňuje hygienické normy, zatéká do ní a trpí velkými tepelnými úniky. Její oprava by tak vyšla na stovky milionů korun. Vedení Prahy 10 chce o budoucnosti Edenu rozhodnout na přelomu září a října.
30. 7. 2019|

Hráli zde Rammstein, Kiss i Kabát. Bývalý Eden ale podle úřadu koncerty hostit nemůže

Sinobo Stadium (bývalý Eden) v pražských Vršovicích nemá podle radnice povolení k pořádání kulturních akcí. České televizi to řekl místostarosta Prahy 10 Filip Humplík (ODS) s tím, že se nejedná o multifunkční arénu. Podle mluvčího městské části už v minulosti majiteli kvůli koncertům udělil stavební odbor pokuty za víc než půl milionu. Nyní na podnět ČT plánuje zahájit další správní řízení kvůli dvojkoncertu skupiny Rammstein. Vlastníci dvacetitisícového stánku tvrdí, že pořádáním koncertů pravidla neporušují.
22. 7. 2019|

Kauza Key Investments: Vrchní soud nařídil, aby se nižší instance zabývala rolí dalších aktérů

Na krachu investiční společnosti Key Investments se mohli podílet i lidé, kteří dosud nestanuli před soudem. Pražský vrchní soud proto nařídil, aby se nižší instance rolí dalších aktérů zabývala. Vyplývá to z usnesení vrchního soudu k listopadovému rozsudku, kdy zrušil nepravomocný pětiletý trest nad bývalým šéfem firmy Danielem Brzkovským i dalšími dvěma členkami představenstva. Key Investments měla připravit obce i další investory o více než 800 milionů korun.
21. 1. 2019|

Čapkovu vilu na Vinohradech před rekonstrukcí navštívily stovky lidí

Vila spisovatele Karla Čapka na pražských Vinohradech se v pátek večer vůbec poprvé otevřela veřejnosti při příležitosti oslav 100. výročí vzniku Československa. Vilu navštívily stovky lidí. Pro velký zájem otevře radnice budovu opět 9. srpna a možná i v dalších termínech.
20. 7. 2018Aktualizováno20. 7. 2018, 21:43|
Reportéři ČT

Peníze Prahy 10 za nevýhodný nákup pozemku skončily v blízkosti lobbisty Hrdličky

Městská část Praha 10 řízená občanským demokratem Milanem Richterem koupila v roce 2012 za více než čtyřiadvacet milionů pozemek pod školkou v Bajkalské ulici. Ocenit si ho nechala sama, a to s podmínkou, aby posudek nezohledňoval budovu školky, třebaže právě ta cenu parcely v reálu snižuje. Prodejcem nadhoceného pozemku byla společnost s vazbou na Tomáše Hrdličku – lobbistu blízkého právě občanským demokratům. Případ sledovala Jana Neumannová z týmu Reportéři ČT.
3. 7. 2018|