Kauza Key Investments: Vrchní soud nařídil, aby se nižší instance zabývala rolí dalších aktérů

Podle Brzkovského je podstatná část chybějícího majetku ve formě zahraničních nemovitostí (zdroj: ČT24)

Na krachu investiční společnosti Key Investments se mohli podílet i lidé, kteří dosud nestanuli před soudem. Pražský vrchní soud proto nařídil, aby se nižší instance rolí dalších aktérů zabývala. Vyplývá to z usnesení vrchního soudu k listopadovému rozsudku, kdy zrušil nepravomocný pětiletý trest nad bývalým šéfem firmy Danielem Brzkovským i dalšími dvěma členkami představenstva. Key Investments měla připravit obce i další investory o více než 800 milionů korun.

Podle vrchního soudu nemusí být za krach firmy odpovědný jen hlavní odsouzený. Právě argumenty Daniela Brzkovského se teď musí prvoinstanční soud podrobně zabývat. „Bude na něm, aby se zabýval jeho dalšími námitkami, že minimálně do roku 2008 veškerá rozhodnutí činil pouze svědek Kroužecký, že v tomto období došlo k nákupu 90 procent všech problematických investičních nástrojů…,“ píše vrchní soud ve svém usnesení.

Finančník Vladimír Kroužecký se teď vyjadřovat nechce, v minulosti odpovědnost odmítal. Kroužecký měl podle exšéfa Brzkovského do firmy přivést také podnikatele Petra Sisáka. „Nebylo objasněno, kdo rozhodoval, kdo Key Investments vlastnil a měl prospěch,“ stojí také ve zdůvodnění vrchního soudu.

Key Investments investovala část peněz do dluhopisů dnes zkrachovalého Viachemu. Právě kolem něho se pohyboval podnikatel Sisák nyní obviněný z údajných insolvenčních podvodů. Ani Sisák se ke kauze nevyjadřuje.

O peníze přišly mimo jiné Praha 6, Praha 10 či Lázně Bohdaneč

Původně uložil městský soud bývalému předsedovi představenstva Key Investments Danielu Brzkovskému pět let vězení a desetiletý zákaz práce ve statutárním orgánu společnosti. Obžaloba ho vinila z toho, že mezi roky 2004 a 2011 při správě peněz využil neodbornosti zákazníků a kupoval vysoce rizikové investiční cenné papíry.

Brzkovský si měl být dobře vědom, že jde o pochybnou investici, protože cenné papíry nebyly veřejně obchodovatelné a jejich trh tvořili v podstatě jen zákazníci společnosti.

Místopředsedkyni představenstva Kláře Fenstererové soud vyměřil čtyři roky vězení a šestiletý zákaz působení ve statutárním orgánu, člence představenstva Aleně Šťastné pak tři roky vězení a čtyřletý zákaz. Šťastná s Fenstererovou podle obžaloby nedostatečně dohlížely na činnost investiční společnosti a porušily tak své povinnosti. Zároveň se podílely na zařazení rizikových cenných papírů na seznam k obchodování.

Mezi poškozenými figuruje i pět měst či jejich částí: Sokolov, Lázně Bohdaneč, Praha 6, Praha 10 a Votice. V celkovém součtu podle obžaloby přišly zhruba o 523 milionů korun. Celková škoda se vyšplhala na částku přes 873 milionů korun.

Dodnes se nepodařilo vyjasnit, kam peníze z Key Investments zmizely. Média v minulosti spekulovala o tom, že firmu skrytě ovládal miliardář Petr Sisák. Ten je obviněn v jiné kauze související s konkurzem Via Chem Group, jejíž dluhopisy za peníze měst Key Investments nakupovala.

Sám Brzkovský pak označil za klíčovou postavu podnikatele Vladimíra Kroužeckého. Podle Brzkovského je podstatná část chybějících finančních prostředků v držení tohoto podnikatele zejména ve formě zahraničních nemovitostí.

Key Investments, dříve SI Asset Management, vznikla v roce 1999. Do povědomí veřejnosti se dostala v roce 2007 kvůli zapojení do akciových obchodů bývalého premiéra za ČSSD Stanislava Grosse. Své peníze jí svěřil také někdejší ministr průmyslu za ODS Martin Kocourek.

Od roku 2012 je společnost v konkurzu. Návrh na insolvenci na sebe podala sama s odůvodněním, že cenné papíry, které pro klienty spravovala, jsou takřka zcela převedeny jinam.