Kauza Key Investmets se vrací na začátek. Vrchní soud zrušil bývalým členům představenstva tresty

Vrchní soud v Praze zrušil nepodmíněné tresty trojici bývalých členů představenstva společnosti Key Investments (KI), vyplývá to z justiční databáze. Případ se tak vrátí pražskému městskému soudu, který trojici původně chtěl poslat do vězení za pochybné spravování peněz klientů firmy.

Bývalý předseda představenstva KI Daniel Brzkovský a jeho členky Alena Šťastná a Klára Fenstererová znovu stanou před pražským městským soudem, který jim poprvé vyměřil tresty od tří do pěti let vězení již v prosinci 2016. 

Vrchní soud podle justiční databáze rozhodnul už 30. října. „Rozhodnutí soudu I. stupně zrušeno a věc vrácena soudu I. stupně k novému projednání,“ stojí v databázi. Rozhodnutí ale ještě nebylo rozesláno účastníkům řízení, proto ho mluvčí pražského vrchního soudu Simona Heranová nechtěla blíže komentovat. „Mohu pouze potvrdit, že ve věci bylo 30. října rozhodnuto v neveřejném zasedání,“ řekla Heranová.

Původně uložil městský soud bývalému předsedovi představenstva KI Danielu Brzkovskému pět let vězení a desetiletý zákaz práce ve statutárním orgánu společnosti. Obžaloba Brzkovského vinila z toho, že mezi roky 2004 a 2011 při správě peněz využil neodbornosti zákazníků a kupoval vysoce rizikové investiční cenné papíry. Brzkovský si měl být dobře vědom, že jde o pochybnou investici, protože cenné papíry nebyly veřejně obchodovatelné a jejich trh tvořili v podstatě jen zákazníci KI.

Místopředsedkyni představenstva Kláře Fenstererové soud vyměřil čtyři roky vězení a šestiletý zákaz působení ve statutárním orgánu, člence představenstva Aleně Šťastné pak tři roky vězení a čtyřletý zákaz. Šťastná s Fenstererovou podle obžaloby nedostatečně dohlížely na činnost investiční společnosti a porušily tak své povinnosti. Zároveň se podílely na zařazení rizikových cenných papírů na seznam k obchodování.

Mezi poškozenými figuruje i pět měst či jejich částí: Sokolov, Lázně Bohdaneč, Praha 6, Praha 10 a Votice. V celkovém součtu podle obžaloby přišly zhruba o 523 milionů korun. Celková škoda se vyšplhala na částku přes 873 milionů korun.

Dodnes se nepodařilo vyjasnit, kam peníze z Key Investments zmizely. Média v minulosti spekulovala o tom, že KI údajně skrytě ovládal miliardář Petr Sisák. Ten je obviněn v jiné kauze související s konkurzem Via Chem Group, jejíž dluhopisy za peníze měst KI nakupovala. Sám obžalovaný Daniel Brzkovský označil za klíčovou postavu KI podnikatele Vladimíra Kroužeckého. Podle Brzkovského je podstatná část chybějících finančních prostředků v držení tohoto podnikatele zejména ve formě zahraničních nemovitostí.

Key Investments, dříve SI Asset Management, vznikla v roce 1999. Do povědomí veřejnosti se dostala v roce 2007 kvůli zapojení do akciových obchodů bývalého premiéra za ČSSD Stanislava Grosse. Své peníze jí svěřil také někdejší ministr průmyslu za ODS Martin Kocourek. Od roku 2012 je společnost v konkurzu. Návrh na insolvenci na sebe podala sama s odůvodněním, že cenné papíry, které pro klienty spravovala, jsou takřka zcela převedeny jinam.