Kdo stojí za Key Investments, která připravila radnice o stovky milionů?

Reportéři ČT zjišťovali pozadí kauzy Key Investments (zdroj: ČT24)

Případ investiční společnosti Key Investments, která připravila o stovky milionů korun pět radnic, už rozplétá pražský městský soud. Místo zhodnocení vložených prostředků totiž přišel krach – dodnes ale není jasné, kam veřejné peníze zmizely. Obžalovaní jsou tři manažeři makléřské firmy. Už dlouho se však vznáší podezření, že v pozadí je ovládal někdo jiný. Podle Reportérů ČT směřují všechny indície k finančníkovi Petru Sisákovi: podrobnosti zjišťoval David Havlík.

U Key Investments měly své peníze městské části Praha 6, 10 a 13, vedle nich také města Sokolov a Votice nebo firma Sokolovská uhelná. Jenže firma je od roku 2012 v konkurzu – návrh na insolvenci podala sama na sebe s odůvodněním, že cenné papíry, které pro klienty spravovala, jsou převedeny jinam. 

„V této věci byla podána obžaloba 28. května letošního roku, obvinění čelí dvě ženy a jeden muž,“ uvedla mluvčí pražského městského soudu Markéta Pucci. Za porušení povinností při správě cizího majetku obžalovalo pražské Vrchní státní zastupitelství předsedu představenstva Key Investments Daniela Brzkovského a jeho dvě spolupracovnice. 

Ti měli podle obžaloby způsobit škody přesahující 870 milionů korun: investicemi do podniků, které byly s firmou Key Investments propojené – konkrétně nakoupila dluhopisy chemického koncernu Via Chem Group a firmy Borsay. Jenže ty následně zkrachovaly a radnicím zbyly v ruce jen jejich bezcenné dluhopisy. 

Key Investments
Zdroj: ČT24

Mužem v pozadí je prý finančník Sisák

Ze stovek milionů z veřejných peněz tak měl prospěch někdo jiný. Už dlouho se spekuluje, že mužem v pozadí aféry Key Investments byl finančník Petr Sisák. Podle dostupných informací totiž kontroluje Via Chem – jejíž problematické dluhopisy nakupovaly radnice prostřednictvím Key Investments. 

Reportéři ČT navíc podle zápisu z valné hromady zjistili, že akcionářem Key Investments byl švagr Petra Sisáka Jaromír Florián, který byl místopředsedou ústeckého Spolku pro chemickou a hutní výrobu právě ze skupiny Via Chem.

Petr Sisák sice ve statutárních orgánech společnosti Via Chem nefiguruje, místopředsedu představenstva ale vykonával jeho 87letý otec Vladimír Sisák. Právě s ním se chtěla sejít starostka Prahy 6 Marie Kousalíková jako zástupkyně poškozené strany – jenže se sešla s Petrem Sisákem. „Když jsem šla na schůzku, tak jsem se domnívala, že tam bude sedět starý pán, místopředseda představenstva Via Chem Group. A on tam neseděl, seděl tam mladý člověk, v podstatě jsem pochopila, že tam je jeho syn.“ Podle ní věděl o kauze Key Investments všechno.

  • Firma Key Investments, dříve SI Asset Management, vznikla v roce 1999. Do povědomí veřejnosti se dostala v roce 2007, když byla zapojená do akciových obchodů expremiéra Grosse, díky kterým se z něj stal multimilionář. 
  • Podezřelá byla i transakce exministra průmyslu Martina Kocourka, který v roce 2008 přes Key Investments při svém rozvodu odklonil 16 milionů ze společného jmění manželů ke své matce.
  • Od roku 2012 je firma v konkurzu. Návrh na insolvenci na sebe podala sama s odůvodněním, že cenné papíry, které pro své klienty (včetně pěti českých měst) spravovala, jsou takřka zcela převedeny jinam. Dodnes se neví, kde peníze skončily.

Sisák s médii dlouhodobě nekomunikuje, jeho jediné zveřejněné záběry jsou 14 let staré ze soudu v případu tunelování První slezské banky, kde dostal roční podmínku. Odsouzen byl i v kauze tunelování takzvaných litoměřických fondů, kde v devadesátých letech zmizelo tři čtvrtě miliardy. 

Podle obchodního rejstříku je dnes Petr Sisák trvale hlášen k pobytu na ostrově Malta ve Středozemním moři. Reportérům ČT se ho ale podařilo natočit v Česku: v Měchenicích u Prahy, když vycházel v doprovodu ženy a bodyguarda z domu, který patří firmě jeho rodiny.