Na Václavském náměstí se protestovalo proti vládě

Události: Protivládní demonstrace (zdroj: ČT24)

Společným zpěvem státní hymny začala krátce po 14:00 na Václavském náměstí demonstrace proti vládě. Protest s názvem Česká republika na 1. místě byl společnou akcí organizací, politických stran a občanů, kteří nesouhlasí se současnou politikou a chtějí změnu. Mezi řečníky vystoupili například předsedkyně hnutí Trikolora Zuzana Majerová nebo bývalý poslanec Lubomír Volný (Volný blok). Organizátoři pohrozili, že pokud vláda nepodá demisi do 25. září, vyhlásí nátlakové akce. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) protest svolaly proruské síly.

Mnozí demonstranti si přinesli české vlajky, někteří také bubny a transparenty s nápisy jako třeba „Na každou svini se vaří voda“ nebo „Ukrajincům pomyšelní a nám dva svetry“. Vzali si hesla proti EU, NATO, premiérovi Petru Fialovi (ODS), Zelené dohodě pro Evropu a odmítavému postoji vlády vůči Rusku.

Organizátoři žádali demisi vlády a aby vláda zplnomocnila jejich odborníky k jednáním o nákupu plynu a ropy. Například energetik Vladimír Štěpán na demonstraci kritizoval vysoké ceny energií a prozápadní kurz vlád. Zastropování cen, které zvažuje vláda, označil za hloupost. Podle něj to povede k dalšímu zdražení. Vyslovil se také proti nakupování plynu z burzy. 

Předsedkyně Trikolory Majerová Zahradníková zahřímala: „Fialova vláda je možná ukrajinská, možná bruselská, ale rozhodně ne česká.“ Vláda má podle ní snížit daně, včetně DPH, a ukončit protiruské sankce, které poškozují české podnikatele. Žádá i zastavení dodávek zbraní na Ukrajinu. „Toto není naše válka,“ míní.

Ekonomický expert Trikolory, děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze Miroslav Ševčík pak mimo jiné obvinil Německo, že chce ovládnout Česko pomocí Evropské unie.

Mezi dalšími řečníky vystoupil mimo jiné bývalý prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek nebo bývalý poslanec Volný, který vyzval ke spolupráci národoveckých sil. Podle něj zatím zklamaly.

„Proruské síly“

Fiala prohlásil, že protest svolaly síly, jež se hlásí k proruské orientaci, mají blízko k extrémním pozicím a jsou proti zájmům Česka. Informace o tom vyvolala v davu pískot. Premiér také ujistil, že respektuje právo kohokoliv na demonstraci.

Ministr vnitra Rakušan dnes uvedl, že bere vážně obavy lidí, kteří na demonstraci přišli. „Proto pracujeme na řešeních, která strach lidí z budoucnosti zmírní. Ta řešení ale neleží v příklonu k Putinovu Rusku, v tom se s řečníky neshodnu,“ uvedl vicepremiér.

Bez konfliktů

Policie odkláněla dopravu z horní části náměstí, magistrála byla průjezdná. Za ní na schodech Národního muzea bylo několik desítek odpůrců demonstrace s velkou vlajkou NATO a EU. Policisté nezaznamenali žádný problém, řekl ČTK mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Pořadatelé demonstrace již dříve tento týden uvedli, že chtějí odchod současné vlády, zmírnění dopadů energetické krize a nápravu škod. Požadují osvobodit tuzemský průmysl od závislosti na zahraničních společnostech, dále vojenskou neutralitu a zajištění přímých smluv s dodavateli plynu za nízké ceny, především s Ruskem. Česká republika podle nich potřebuje změnit systém rozdělování a plateb za elektřinu tak, aby neplatila prostředníkům na burze.