Do Žižkovského vysílače v pondělí udeřil blesk, poškodil výstražná světla pro letadla

Úder blesku při pondělní odpolední bouřce poškodil výstražná světla pro letadla na Žižkovském vysílači v Praze. Ta se kvůli poruše nemohla přepnout z denního režimu na noční, proto celou noc věž blikala se zvýšenou intenzitou.

Jak České televizi potvrdily České radiokomunikace, letecká doprava není ohrožená. Společnost by měla osvětlení opravit ještě během úterý.

„Blesk poškodil letecké osvětlení, které se na noc přepíná do režimu se sníženou intenzitou,“ vysvětluje Šimon Ornest z kanceláře starosty Prahy 3. Světlo tak večer zůstalo blikat v silnějším denním režimu a jeho svit byl v noci jasně vidět.

„Nic jiného není poškozené, věž je v naprostém pořádku. Nebezpečí nehrozí obyvatelům ani leteckému provozu,“ dodala mluvčí Českých radiokomunikací Anna Tůmová.

Blesk neudeřil do Žižkovského vysílače poprvé, věž totiž výrazně převyšuje okolní zástavbu a její kovová konstrukce blesky přitahuje, objekt tak někdy slouží jako obří hromosvod. 

Vysílač je se svými 216 metry nejvyšší stavbou v Praze, jde zároveň o nejvyšší stabilní bod ve městě kótu 474 metrů nad mořem. Byl postavena v letech 1985 až 1992 Inženýrskými a průmyslovými stavbami Ostrava podle návrhu architekta Václava Aulického, statika Jiřího Kozáka a Alexe Béma.