Policie navrhla obžalovat exposlance Volného kvůli příspěvku o ivermektinu

Policisté navrhli obžalovat bývalého poslance Lubomíra Volného ze šíření poplašné zprávy kvůli příspěvku na sociálních sítích o léku ivermektin. ČT to řekl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala s tím, že o návrhu rozhodne státní zástupce. Volný loni na sociální síti napsal, že se chystá spiknutí, jehož cílem je diskreditace léku.

„Spisový materiál byl společně s návrhem na podání obžaloby policejním orgánem předložen státnímu zástupci, který nyní věc podrobně prostuduje a rozhodne o způsobu jejího vyřízení v souladu se zákonem,“ uvedl Cimbala.

Policie chce Volného obžalovat v souvislosti s jeho loňským příspěvkem na Facebooku o léku ivermektin. Tehdejší poslanec v něm tvrdil, že se chystá spiknutí, jehož cílem je diskreditace léku. „Podle mých informaci se připravuje plán na diskreditaci ivermektinu pomocí úmrtí (tedy vraždy) několika pacientů, kteří jej budou užívat,“ napsal na sociální síti.

Vyšetřování i v souvislosti s válkou na Ukrajině

Obvinit ze šíření poplašné zprávy ho policisté chtěli už loni v květnu, kdy odeslali do Poslanecké sněmovny žádost o jeho vydání k trestnímu stíhání. To doporučil i sněmovní mandátový a imunitní výbor, dolní komora se jím už ale před říjnovými volbami nezabývala. Trestní stíhání tak policie zahájila až po volbách, v nichž Volný neúspěšně kandidoval za Volný blok.

Volného výroky zkoumá policie i v souvislosti s válkou na Ukrajině. „Výroky Lubomíra Volného na sociálních sítích se zabývá Úřad služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR. Přestože jsme v této souvislosti obdrželi celou řadu podnětů od veřejnosti, činíme tak i na základě vlastní monitorovací činnosti,“ uvedla v březnu mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová.

Volný se dostal do sněmovny jako kandidát SPD, později s kolegou Marianem Bojkem hnutí opustil. Vystupovali jako nezařazení poslanci. V době pandemie oba v dolní komoře odmítali nosit ochranu úst a nosu, řídící schůzí je opakovaně napomínali, byli také vykázáni z jednacího sálu. Sněmovna Volnému navíc uložila pokutu ve výši jednoho měsíčního platu, tedy skoro 91 tisíc korun, za potyčku na plénu. Volný proti ní neúspěšně podal ústavní stížnost.