Po výbuchu na Vsetínsku policie našla čtyři mrtvé, případ předběžně kvalifikovala jako vraždu

Události v regionech - Výbuch v Loučce na Vsetínsku (zdroj: ČT24)

V sutinách domu v Loučce na Vsetínsku našla policie po nedělním výbuchu čtyři mrtvé lidi –⁠ ženu a tři děti. Případ předběžně kvalifikovala jako vraždu, nyní čeká na výsledky pitvy.

Při explozi utrpěl těžké zranění jednatřicetiletý muž, který byl letecky transportován na popáleninové centrum ostravské fakultní nemocnice. 

Podle mluvčího záchranné služby Jakuba Omelky byl muž v přímém ohrožení života. „Při příjezdu naší posádky byl mimo dům, zůstával v bezvědomí, utrpěl četné popáleniny. Při transportu byl ve stabilizovaném stavu,“ uvedl v neděli Omelka. Mluvčí nemocnice Petra Petlachová v pondělí ráno sdělila, že stav muže je nadále vážný.

Při výbuchu na Vsetínsku zemřeli čtyři lidé (zdroj: ČT24)

Policie čeká na výsledky pitvy

„Včera (v neděli) večer jsme v sutinách domu nalezli čtyři mrtvá těla. Jedná se o jednu ženu a tři děti. Případ jsme předběžně kvalifikovali jako trestný čin vražda. Nyní čekáme na výsledky pitvy,“ řekla krajská policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

„S podezřelým v současné době nelze provádět úkony trestního řízení, a to s ohledem na jeho zdravotní stav,“ dodala s tím, že další informace policie nyní zveřejňovat nebude. Mluvčí nepotvrdila ani nevyvrátila, jestli je podezřelým zraněný muž, který leží ve vážném stavu na popáleninovém centru ostravské fakultní nemocnice.

Rodina byla podle starosty obce bezproblémová

Podle starosty Loučky Jaromíra Kořístky (nez.) nebyla rodina problémová, v domě žila necelé čtyři roky. „Šlo o tři děti s matkou pocházející ze Slovenska a otce, který byl Čech. Dům byl jejich,“ řekl starosta.

„Nežili tady zas tak dlouho, necelé čtyři roky, takže člověk nemůže říct, že by je znal vyloženě jako rodáky z Loučky. Akorát samozřejmě nějaké všeobecné informace, třeba od sousedů. Vyloženě v přímém kontaktu jsem s nimi byl pouze párkrát. Nevím o tom, že by tady jakékoliv problémy byly,“ dodal. Starosta je přesvědčený, že kdyby šlo o problémovou rodinu, věděl by o tom.

„V tuto chvíli jediné, co máme (jako obec) na starost, je hospodářství. Protože měli spoustu hospodářských zvířat. Zbytek se uvidí podle velitelů zásahu a podle policie a orgánů, které to šetří,“ uvedl Kořístka.

Starosta zatím nechtěl odhadovat, jaké bude mít událost následky na život v obci. V Loučce žije zhruba osm stovek lidí.

Většina místních s novináři o tragédii mluvit nechtěla. Výjimkou byl muž, jehož příbuzný rodině pomáhal s hospodářstvím. „Byli takoví bezproblémoví, uzavření, neznalí, jako že nebyli Loučáci,“ řekl obyvatel obce. Otec rodiny byl podle něj podnikavý. „Co víme, byl nemocný. Je to čerstvá věc. Od té doby jsme se nestýkali,“ řekl také. „Nechápeme to. Je to hrozné neštěstí,“ doplnil.

Dům explodoval v neděli ráno. Podle snímků, které zveřejnili hasiči, výbuch budovu výrazně poničil, velká část domu se zřítila. Hasiči na místě od nedělního rána rozebírali konstrukci budovy a zajišťovali statiku objektu, povolán byl také USAR tým Moravskoslezského kraje pro vyhledávání a záchranu v sutinách a Záchranný útvar Hlučín. „Veškeré okolnosti výbuchu se prověřují. Škoda na majetku nebyla zatím vyčíslena,“ dodala Kyšnerová.