Voliči se rozhodli, že to s námi ještě jednou zkusí, musíme to mít na paměti, řekl Fiala na kongresu ODS

V pražské hale O2 universum začal v pátek odpoledne volební kongres ODS. Premiér Petr Fiala v úvodním projevu prohlásil, že díky loňským volbám má Česko „opět slušnou, demokratickou vládu“. Varoval však, že voliči si vybrali ODS i jako nejmenší zlo a strana to musí zohlednit. V sobotu bude Fiala počtvrté obhajovat post předsedy strany. Stejně jako první místopředseda a ministr financí Zbyněk Stanjura nemá protikandidáta.

Petr Fiala předstoupil před delegáty kongresu ODS jako předseda vlády a jako vítěz podzimních parlamentních voleb. V nich dostala nejvíce hlasů koalice SPOLU, kterou sestavila ODS spolu s lidovci a TOP 09, vládu pak složila ještě se STAN a Piráty. 

V závěru svého úvodního projevu, který byl vesměs pojat jako oslava volebního vítězství, varoval předseda ODS před tím, aby strana v nynějších pozicích příliš nezpohodlněla. „Mnozí nás volili nikoli proto, že by nás milovali nebo že by nám beze zbytku věřili. Volili nás proto, že jsme jim přišli jako v tu chvíli nejmenší zlo z těch, kterým Česká republika čelí. Prostě si řekli, že zavřou oči a ještě jednou to s námi zkusí. To musíme mít na paměti a podle toho se musíme chovat – ve vládě, v krajích, v parlamentu i v místních zastupitelstvech,“ zdůraznil Fiala. Připustil, že demokratické strany zvítězily loni v říjnu jen těsně.

Ve většině svého projevu však rekapituloval poslední období. Fiala se vrátil i do roku 2014, kdy byla ODS po pádu Nečasovy vlády a po velmi špatném volebním výsledku historicky na dně a kdy byl poprvé zvolen předsedou ODS. „Před osmi lety nám věřil málokdo. Ale my jsme se semkli, dokázali jsme si přiznat chyby a napravit je, ale především jsme začali tvrdě pracovat. Pracovat pro naše občany, pro lepší budoucnost našich obcí, měst a celé naší země. Krok po kroku, metr po metru, od voleb k volbám. Každý rok jsme na tom byli lépe a lépe,“ míní.

Z posledních dvou let připomněl kromě vítězství SPOLU ve sněmovních volbách i výsledky krajských voleb, kde sice ve většině regionů zvítězilo ANO, ale ODS získala nakonec čtyři hejtmanská křesla, a senátních voleb, po nichž ODS udržela post předsedy horní komory v osobě Miloše Vystrčila. Zároveň Fiala kritizoval předchozí vládu Andreje Babiše (ANO), které vyčetl výsledek covidové pandemie, která se „na České republice podepsala velmi smutnou statistikou“ co do obětí, ale také jí vyčetl dluhy.

„Z nich bohužel významná část byla vládou Andreje Babiše rozházena na výdaje, které s pandemií vůbec nesouvisely,“ prohlásil a přičetl svým předchůdcům na vrub i nynější inflaci.

Vystrčil vyzval k přípravě na prezidentské volby

Po Fialovi vystoupili politici, kteří reprezentují ODS ve vedení obou parlamentních komor – předseda Senátu Miloš Vystrčil a místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček.  „Mám pocit, že máme právo mít radost, tvrdě jsme pracovali a byli jsme za to odměněni,“ komentoval Vystrčil návrat ODS do vládních pozic po osmi letech.

Kromě bilancování upozornil na další výzvu, s níž by se podle něj měli občanští demokraté popasovat – volbu prezidenta, která se uskuteční počátkem příštího roku. „Pečlivě pracujeme na tom, abychom měli kvalitního kandidáta,“ uvedl.

Skopeček a následně i ministr financí Zbyněk Stanjura – který je též prvním místopředsedou ODS – se ve svých projevech věnovali hlavně ekonomice. Stanjura mimo jiné hájil rozpočtové provizorium, kterým se stát řídil v prvních měsících tohoto roku poté, co nová vláda stáhla ze sněmovny rozpočet připravený předchozí garniturou.

„Provizorium skončilo 21. března, nikdo si ani nevšiml, jestli bylo nebo nebylo, všechno fungovalo,“ míní Stanjura.

Černochová o válce na Ukrajině: Já vám to říkala

Významným tématem, kterému se věnovali Fiala i další řečníci, byla válka na Ukrajině. „Snažím se ministerstvo obrany probudit. Bohužel 24. února přišlo s barbarským útokem Putinova Ruska na Ukrajinu skutečné probuzení,“ řekla při svém vystoupení ministryně obrany Jana Černochová. Podotkla, že čelila kritice, že je příliš militantní. „Mohu jenom říct, já vám to říkala,“ poznamenala.

Zmínila se také o březnové cestě Petra Fialy do Kyjeva, který se v té době pokoušela oblehnout ruská armáda. „Jako člověk, který čte zpravodajské zprávy, jsem se o něj bála,“ prohlásila ministryně obrany.

Předseda ODS a premiér míní, že má republika za nynějších okolností štěstí, že už se vláda neopírá o komunisty a proruské extremisty. Válka podle něj staví kabinet před problémy, které žádný v moderní historii Česka dosud neřešil. „Nemůžeme se spolehnout na konstruktivní opozici, ale pouze sami na sebe. Není to jednoduché. Ale jsme připraveni to zvládnout,“ řekl.

Po Fialovi, zástupcích parlamentu, Černochové a Stanjurovi promluvili i zbylí tři ministři z ODS – ministr dopravy Martin Kupka, ministr kultury Martin Baxa a ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Kupka s Baxou hovořili o prioritách svých resortů, podle ministra dopravy ruská agrese poukázala i na to, jak je důležitá dobrá organizace dopravy. Přispěla k přepravě humanitární i vojenské pomoci, ale také k přesunu uprchlíků, zdůraznil. Baxa se zmínil mimo jiné o roli kultury a podpory takzvaných paměťových institucí v době konfliktu, kdy Ukrajina čelí „východnímu totalitarismu barbarských Putinových hord“.

Blažek přišel s velmi krátkým vystoupením, které charakterizoval jako méně vážné a svému resortu se v něm vůbec nevěnoval. Zmínil se však o tom, že má narozeniny.

Příprava na podzim

Za rok sice budou prezidentské volby, o nichž se zmínil Vystrčil, ale ze stranického pohledu bude důležitý podzim, kdy se bude hlasovat o obsazení obecních zastupitelstev a také třetiny Senátu.

ODS mimo jiné obhajuje primátorský post ve druhém největším městě České republiky, tedy v Brně. Primátorka Markéta Vaňková očekává, že budou komunální volby složité a odrazí se v nich i celostátní témata. Pro Brno budou v kampani ODS hlavními prioritami bydlení, školství, zaměstnání Ukrajinců, zdravotní péče, vyjmenovala.

Občanští demokraté se pokusí po devíti letech vrátit i do vedení hlavního města. Poslední komunální volby sice těsně vyhráli, ale skončili v opozici, stranický lídr Bohuslav Svoboda – a zároveň historicky poslední pražský primátor z ODS – však věří, že to změní. Domnívá se, že se dokáže odrazit od loňského úspěchu ve sněmovních volbách. Už se podle něj nemluví o tom, zda se ODS do vedení města vůbec vrátí, ale co v čele města udělá.

Předseda klubu ODS v horní komoře Zdeněk Nytra řekl k senátním volbám, že ne všude nasadily strany koalice SPOLU jednotného kandidáta. Tam, kde jdou ODS, KDU-ČSL a TOP 09 proti sobě, platí podle něj dohoda o vzájemné podpoře ve druhém kole.

Za riziko Nytra považuje termín voleb. Prezident Miloš Zeman vyhlásil komunální volby a první kolo senátních voleb na pátek 23. a sobotu 24. září. To ovšem znamená, že druhé kolo bude 30. září a 1. října – dva, respektive tři dny po státním svátku. Hrozí proto podle něj nižší volební účast a úkolem strany bude dostat lidi k volebním urnám.

Vedení ODS patrně zůstane převážně v dosavadní podobě

Kongres původně plánovaný na polovinu ledna ODS odložila kvůli protiepidemickým opatřením. Na rozdíl od původního termínu tentokrát covidová pravidla umožnují sjezd s plnohodnotnou fyzickou účastí delegátů.

O znovuzvolení budou usilovat Fiala a Stanjura coby nejvýše postavená dvojice vládní strany – a to bez protikandidátů. Udržet se ve vedení pokusí i většina řadových místopředsedů kromě Vystrčila, který již nechce dělit svoji pozornost mezi stranickou práci a post v Senátu. O čtyři místopředsednické posty má ovšem zájem pět lidí – Martin Baxa, Tomáš Goláň, Martin Kupka, Alexandr Vondra a Zdeněk Zajíček. Baxa, Kupka a Vondra místopředsedy jsou nyní, senátor Goláň a pražský zastupitel Zajíček se o posty ve vedení ucházejí nově.

Před dvěma lety nezměnil kongres nic na postu předsedy ODS, přičemž Fiala ani tehdy neměl protikandidáta. Překvapivě ale neobhájila stranickou funkci dosavadní první místopředsedkyně Alexandra Udženija, přestože ani proti ní nikdo nekandidoval. Po neúspěšné první volbě se stal druhým mužem ODS Stanjura.