TÉMA

Občanská demokratická strana

Voliči se rozhodli, že to s námi ještě jednou zkusí, musíme to mít na paměti, řekl Fiala na kongresu ODS

V pražské hale O2 universum začal v pátek odpoledne volební kongres ODS. Premiér Petr Fiala v úvodním projevu prohlásil, že díky loňským volbám má Česko „opět slušnou, demokratickou vládu“. Varoval však, že voliči si vybrali ODS i jako nejmenší zlo a strana to musí zohlednit. V sobotu bude Fiala počtvrté obhajovat post předsedy strany. Stejně jako první místopředseda a ministr financí Zbyněk Stanjura nemá protikandidáta.
8. 4. 2022Aktualizováno8. 4. 2022, 18:57|

30 let zpět: Založení Občanské demokratické strany

20. dubna 1991 se na české politické scéně zrodila nová významná síla. Na dvoudenním sjezdu v Olomouci byla založena Občanská demokratická strana. Šéf nové konzervativní strany Václav Klaus její program výrazně spojil s ekonomickou reformou.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
20. 4. 2021|

Spojilo neslučitelné a vyhrálo první svobodné volby. Před třiceti lety se Občanské fórum rozpadlo

Před třiceti lety, 23. února 1991, se po svém krátkém fungování rozpadlo Občanské fórum (OF). Hnutí, které se stalo hlavním hybatelem změny režimu v Československu, vzniklo jen dva dny poté, co 17. listopadu 1989 policie brutálně zakročila proti lidem demonstrujícím na Národní třídě. Širokonázorové uskupení, spojující odpůrce komunismu, ale nakonec dohnaly vnitřní rozpory.
23. 2. 2021|