Premiér Fiala měl pozitivní test na covid, nemoc podle Schillerové trápí i část poslanců ANO

Události: Premiér má covid, vládu bude řídit Rakušan (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala (ODS) měl v úterý pozitivní test na covid-19 a čeká ho sedmidenní izolace. K pracovnímu programu se chce z domova vrátit co nejdříve, uvedl na Twitteru. Šéfka poslanců hnutí ANO Alena Schillerová následně na úterní schůzi sněmovny řekla, že virem se nakazila část zákonodárců strany.

Kabinet aktuálně hájí ve sněmovně svůj návrh na prodloužení nouzového stavu do konce května, ve středu má na programu řádné zasedání. Strakova akademie ruší program, který premiér může absolvovat jen osobně, řekl mluvčí vlády Václav Smolka.

Fiala měl v plánu i řadu dalších pracovních schůzek či ještě v úterý jednání koaličních špiček ohledně vládních opatření kvůli inflaci a růstu cen energií. Za týden se premiér chystá do Berlína na schůzku s německým kancléřem Olafem Scholzem.

Nakazili se i další čeští politici

Smolka uvedl, že na konání úterního koaličního jednání či středeční schůze vlády nebude mít Fialova nákaza vliv. Premiér se neúčastnil jednání kabinetu například i před dvěma týdny, kdy byl na návštěvě Kyjeva. Zastoupil ho první vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Část poslaneckého klubu ANO má koronavirus, řekla novinářům během úterní schůze dolní komory šéfka klubu Alena Schillerová. Na grémiu sněmovny se chce zeptat na případná proticovidová opatření v prostorách dolní komory parlamentu. Koaliční Piráti, KDU-ČSL a TOP 09 neevidují žádné poslance s covidem-19, sdělili mluvčí stran. Vyjádření dalších subjektů ČTK shání.

„Máme hodně nemocných poslanců. Neřeknu přesně, kolik z nich má covid a kolik ne. (…) Část mi volala nebo psala, že je pozitivní,“ řekla Schillerová.

Při epidemii se už koronavirem nakazila řada politiků včetně prezidenta Miloše Zemana i několika členů předchozí vlády. Podle dostupných informací byli buď bez příznaků, nebo měli mírnější průběh nemoci a léčili se doma. Z nynější vlády měli pozitivní test ministr kultury Martin Baxa (ODS) či ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Nákaza covidem také odložila jmenování ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) z poloviny prosince na začátek ledna.