Uprchlíci mají v Česku problém směnit ukrajinské hřivny. Ruce od nich dávají pryč banky i směnárny

Události: Ukrajinci mají problém směnit v Česku hřivny (zdroj: ČT24)

Ukrajinští uprchlíci v Česku se potýkají s obtížnou směnou peněz. Prakticky žádná banka totiž ukrajinské hřivny nevykupuje, stejně jako většina směnáren. Podle zákona to dělat nemusejí. Měna země, kterou napadla ruská armáda, navíc výrazně ztrácí hodnotu.

Běženkyně Inna si před odchodem z Ukrajiny vybrala úspory v hotovosti a stejně konali i další její krajané; báli se, že přestanou fungovat platební karty. Hřivny jim ale teď v Česku téměř k ničemu nejsou. „Když si chceme směnit peníze v bance, tak naše hřivny nepřijmou. Peníze leží jako papír a nemůžeme je použít,“ trápí Innu.

Podobně jako banky se k hřivnám staví také směnárny. Některé je nepřijímají vůbec, jinde nabízí velmi nevýhodný kurz. „Chudáci, co mají dělat? Kurz je špatný, ale co když nemají jiné peníze? Za tisíc hřiven bych dal 300, maximálně 350 korun,“ řekl zaměstnanec jedné z brněnských směnáren.

Drtivá většina českých bank, včetně té centrální, na kurzovním lístku ukrajinskou měnu ani nemá. České národní bance totiž vymezuje úkoly zákon a výkup ukrajinských hřiven mezi nimi není. „Mohla by jej, pokud by se tak rozhodla, realizovat moc výkonná, tedy vláda České republiky,“ zmínila mluvčí České národní banky Markéta Fišerová.

K takovému opatření se ovšem kabinet nechystá. „Vláda připravuje adresnou pomoc ukrajinským uprchlíkům, nikoliv však intervenční opatření, kterým by zajistila výkup ukrajinské měny,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

Banky vyjednávají pomoc s ministerstvem práce

Částečnou pomoc teď vyjednávají tuzemské banky spolu s ministerstvem práce a sociálních věcí. Uprchlíci dostanou možnost otevřít si v asistenčních centrech účty, kam jim budou chodit sociální dávky. „Účet bude zatím v korunách, protože otevírání účtu v hřivnách banky  dnes bohužel ještě neumí,“ říká výkonná ředitelka České bankovní asociace Monika Zahálková.

Mobilní pobočky v tuto chvíli plánuje osm bank. V Praze by se mohly otevřít do konce týdne, v krajích o pár dnů později.