Peněžité tresty za ovlivňování zakázek pro společnost Techniserv platí, potvrdil soud

Městský soud v Praze v pátek potvrdil peněžité tresty pro tři manažery pražské firmy Techniserv a dva úředníky z České obchodní inspekce (ČOI) v kauze, která se týkala údajného ovlivňování zakázek ve prospěch společnosti. Nejpřísnější trest, konkrétně 432 tisíc korun, dostal Michael Hrbata, který v minulosti působil jako poslanec za ODS a také jako náměstek někdejšího ministra obrany Alexandra Vondry. Rozhodnutí je pravomocné.

„Rozhodnutím byla všechna odvolání zamítnuta jako nedůvodná,“ konstatoval bez dalších podrobností mluvčí soudu Adam Wenig. Proti rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 10 se odvolali jak obžalovaní, podle nichž o vině nesvědčily žádné důkazy, tak státní zástupkyně, která žádala přísnější potrestání.

Firma Techniserv se zaměřuje zejména na slaboproudé, bezpečnostní a IT technologie. Kauza se týkala tří zakázek ohledně síťové infrastruktury ČOI a zakázky na stavební práce pro ministerstvo pro místní rozvoj z let 2015 a 2016.

Obvodní soud loni dospěl k závěru, že představitelé Techniservu Hrbata, Tomáš Dostál a Roman Šmíd nezákonně zajistili, aby jejich společnost tyto zakázky získala. Další obžalovaní, Miroslav Burda z ČOI a Marta Reichlová z ministerstva pro místní rozvoj, pak podle rozsudku zařídili, aby měli manažeři Techniservu přístup k parametrům některých zakázek měsíce před jejich uveřejněním.

Dostál by měl podle rozhodnutí zaplatit 360 tisíc korun a Šmíd 144 tisíc korun. Úředníkům soud uložil tresty 30 tisíc korun a 23 400 korun. Soudce obvodního soudu při ukládání trestu mimo jiné uvedl, že jednáním obžalovaných nevznikla žádná škoda, zakázky podle něj byly zhotoveny za nejnižší možnou cenu a řádně.

Městský soud se případem zabýval podruhé. Před více než rokem zrušil rozsudek obvodního soudu, který původně většinu obžalovaných osvobodil, pouze Hrbatovi uložil za podplacení Burdy peněžitý trest 150 tisíc korun. Obvodní soud se při druhém projednání musel řídit názorem odvolacího senátu.