Za ovlivnění zakázek pro Techniserv rozdal soud peněžité tresty. Nejpřísnější bývalému poslanci ODS Hrbatovi

Soud v pátek určil peněžité tresty třem manažerům pražské firmy Techniserv a dvěma úředníkům z České obchodní inspekce (ČOI) a ministerstva pro místní rozvoj (MMR). Uznal je vinnými z toho, že ovlivnili zadání veřejných zakázek malého rozsahu ve prospěch Techniservu. Nejpřísnější trest – 432 tisíc korun – dostal Michael Hrbata, který v minulosti působil jako poslanec za ODS a také jako náměstek někdejšího ministra obrany Alexandra Vondry. Podle nepravomocného verdiktu podplatil úředníka ČOI.

Techniserv se zaměřuje zejména na slaboproudé, bezpečnostní a IT technologie. Kauza se týká tří zakázek ohledně síťové infrastruktury ČOI a zakázky na stavební práce pro MMR z let 2015 a 2016. Soud dospěl k závěru, že představitelé Techniservu Hrbata, Tomáš Dostál a Roman Šmíd nezákonně zajistili, aby jejich společnost zmíněné zakázky získala.

Další obžalovaní – Miroslav Burda z ČOI a Marta Reichlová z MMR – pak podle rozsudku zařídili, aby měli manažeři Techniservu přístup k parametrům některých zakázek měsíce před jejich uveřejněním.

Soudce Obvodního soudu pro Prahu 10 Libor Holý v pátek konstatoval, že obžalovaní úředníci se hájili „celkem logicky“ – tedy tím, že sami nebyli schopni posoudit technické náležitosti zakázek, a proto se obrátili na Techniserv s žádostí o odbornou pomoc.

„To není v rozporu se zákonem. Zjednání výhody při zadání veřejné zakázky však spočívá v tom, že předběžné konzultace ze strany České obchodní inspekce i ministerstva pro místní rozvoj byly vedeny netransparentně. Aby byly stanoveny rovné podmínky následným dodavatelům, mělo být jednání nastaveno tak, aby k němu měli přístup případní budoucí soutěžitelé,“ uvedl soudce.

Při stanovení trestů přihlédl soud jak k dosavadní bezúhonnosti všech obžalovaných, tak k tomu, že jejich jednáním nevznikla žádná škoda – ačkoliv to obžaloba původně tvrdila. „Zakázky byly zhotoveny za nejnižší možnou cenu a řádně,“ řekl soudce s tím, že ČOI ani MMR se k trestnímu řízení nepřipojily s žádostí o náhradu škody.

Úředníci dostali symbolické tresty

Holý také uvedl, že úředníkům stanovil jeho senát spíše symbolické tresty ve výši 30 tisíc a 23 400 korun, protože oba jsou již velmi citelně postiženi trestním stíháním. „Jsou postaveni mimo službu a pobírají jen část platu. Jejich úmysly nebyly zlé,“ podotkl soudce s tím, že Burda i Reichlová chtěli připravit veřejné zakázky co nejlépe a svou práci si v podstatě zjednodušili tím, že oslovili Techniserv kvůli konzultacím. „Neměli jediný důvod a zájem Techniserv zvýhodnit,“ poznamenal.

Dostál má zaplatit 360 tisíc a Šmíd 144 tisíc korun. Hrbatův trest je přísnější, protože exposlanec podle verdiktu přinesl v prosinci 2015 Burdovi do kanceláře láhev vína a obálku s finanční hotovostí v nezjištěné výši, maximálně s 10 tisíci korunami. Burda poté, co zjistil, že v obálce jsou bankovky, peníze ještě téhož dne vrátil.

Podle Hrbaty se mu jeden ze zaměstnanců Techniservu chtěl pomstít

Soud v pátek o věci rozhodoval podruhé. Napoprvé většinu obžalovaných osvobodil, pouze Hrbatovi uložil za podplacení Burdy peněžitý trest 150 tisíc korun. Tento verdikt však následně zrušil odvolací senát a soud se nyní musel řídit jeho právním názorem.

Obžalovaní vinu odmítají. Ohledně podání odvolání si všichni účastníci řízení ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Podle dřívějšího vyjádření Hrbaty vycházela policie z informací od zaměstnance Techniservu, který se chtěl jemu a Dostálovi pomstít.