Ústavní soudkyně Šimáčková obdržela francouzský Řád čestné legie

Soudkyně Ústavního soudu Kateřina Šimáčková obdržela nejvyšší francouzské státní vyznamenání, Řád čestné legie. Ocenění převzala v úterý na francouzském velvyslanectví v Praze. V prosinci Šimáčková nastoupí k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

O udělení řádu v hodnosti rytířky rozhodl letos v létě francouzský prezident Emmanuel Macron. Vyznamenání získala Šimáčková zejména za osobní nasazení v prosazování lidských práv. 

Soudkyně v prosinci nastoupí k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Ve funkci nahradí Čecha Aleše Pejchala, jemuž končí mandát na konci října.

„Část svého života jsem prožila v nedemokratickém režimu, proto považuji za zázrak, že existuje mezinárodní instituce, u níž může jednotlivec svůj stát žalovat a vyhrát proti němu satisfakci. A jsem hrdá, že žijeme ve státě, který taková rozhodnutí respektuje a v zájmu ochrany jednotlivce se jim podřizuje,“ uvedla Šimáčková pro ČTK. 

Řád čestné legie je vyznamenáním za vynikající civilní nebo vojenské zásluhy o francouzský národ. Francie takto oceňuje jak své občany, tak cizince.

K vyznamenaným Čechům a Češkám patří bývalý náčelník generálního štábu Petr Pavel, někdejší premiéři Vladimír Špidla a Petr Pithart, bývalá ombudsmanka Anna Šabatová nebo předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.