Někteří majitelé lesů chtějí uzavřít cesty cyklistům. Novela neumožní jejich předjetí, tvrdí

Události v regionech: Majitelé lesů zvažují zákaz pro cyklisty (zdroj: ČT24)

Někteří soukromí majitelé lesů chtějí omezit jízdu cyklistů na cestách, které často využívá technika. Úřady budou žádat o vydávání zákazových značek. Zdůvodňují to novelou zákona, podle které by měla auta při předjíždění cyklistů dodržet vzdálenost jeden a půl metru, na silnici s maximální povolenou rychlostí 30 kilometrů za hodinu alespoň metr.

Cesta družstevním lesem nedaleko Ždírce nad Doubravou je jednou z těch, kam by chtěl majitel umístit značku zakazující vjezd cyklistů. Brzy o to požádá silniční správní úřad. „Předpokládáme, že pokud budeme správně argumentovat, tak vyslyší naše důvody a omezení sem dá,“ řekl ředitel Lesního družstva Přibyslav a předseda Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů ČR Jiří Svoboda.

Na cestě podle něj zkrátka nelze dodržet odstup vozidla od cyklisty tak, jak to vyžaduje novela zákona. „Stačí tu najet na okraj a auto se převrátí,“ upozornil Svoboda. O zákazové značky v místech, kde často jezdí těžká technika, chtějí podle informací Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů žádat desítky majitelů po celé zemi.

„Pomalejší prostě musí na vhodném místě zastavit a uvolnit cestu. Hlavní je vzájemná ohleduplnost. Nový zákon to nijak nemění. Nestrašme, žádný kolaps dopravy v lesích ani jinde nehrozí,“ okomentoval právník a iniciátor zákona Tomáš Kindl.

Nová pravidla pro předjíždění cyklistů by měla platit od příštího roku.