V kauze kalendáře s nacistickou tematikou padla nová obžaloba

Státní zastupitelství opět poslalo k soudu případ nakladatelství Naše vojsko a jeho ředitele Emericha Drtiny. Kvůli prodeji kalendářů a reklamních předmětů s nacistickou tematikou podalo obžalobu. Informovala o tom Obvodní státní zástupkyně pro Prahu 5 Hana Vrbová. Soud se bude kauzou zabývat již podruhé. První obžalobu neprojednal, ale vrátil případ policii k došetření.

„Ve věci byla již opětovně podána obžaloba k Obvodnímu soudu pro Prahu 5,“ uvedla Vrbová. Žalobci podle ní poslali případ soudu 30. září, soud se jím však zatím nezačal zabývat.

Policisté obvinili Drtinu a nakladatelství Naše vojsko z toho, že spáchali trestné činy založení, podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka a výtržnictví. Hrozí za to až desetiletý trest. Případ souvisí s prodejem kalendáře s portréty osobností nacistického Německa. Vydavatel se v médiích hájil tím, že nešlo o propagaci, ale o byznys.

Kvůli kalendáři, které Naše vojsko prodávalo, podalo trestní oznámení na nakladatelství a jeho majitele několik organizací, například Federace židovských obcí. Kritizovali ho i izraelský a německý velvyslanec v České republice. Ministerstvo vnitra vypovědělo nakladatelství smlouvu o nájmu pro sklad, pražský magistrát smlouvu pro prodejnu na Andělu.

Policie už dřív prošetřovala nakladatelství kvůli hrnkům s portréty nacistického vůdce Adolfa Hitlera a zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Případ v létě 2018 ale uzavřela s tím, že se trestný čin nestal. Policisté podle tehdejšího vyjádření mluvčího Jana Daňka neprokázali, „že by pohnutkou či motivem pro vydání morálně diskutabilních potisků bylo cokoliv jiného než zisk v rámci ekonomické činnosti“.

Drtina letos dostal pravomocně roční podmíněný trest za distribuci knihy Recepty z konopí. Šéf nakladatelství Naše vojsko byl už za šíření toxikomanie kvůli stejné publikaci odsouzen dříve, s prodejem ale následně nepřestal. Vydavatel se bránil tím, že například z komisního prodeje titul už stáhnout nemohl.