„Tříštění sil na vlastenecké scéně je škoda,“ uvedl Okamura. SPD podle něj udržela pozice

Okamura: Hlasování potvrdilo, že SPD má stabilní voličskou základnu (zdroj: ČT24)

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) udrželo ve volbách své pozice, i když mu mezi vlasteneckými stranami stoupla konkurence, ocenil při hodnocení výsledků voleb do Poslanecké sněmovny předseda SPD Tomio Okamura. Povolební jednání budou podle něj dlouhá, SPD je na ně připravena, řekl novinářům ve volebním štábu SPD v pražském hotelu Duo.

Předseda strany Okamura označil SPD za „jedinou reálnou vlasteneckou stranu v České republice“. Mezi konkurenčními stranami se podle něj ale v letošních sněmovních volbách tříštily síly a další strany s podobným programem oslabily SPD od nárůstu. „Cca osm procent nám ubraly strany, které měly určitý programový překryv,“ řekl Okamura.

Mezi vlasteneckými stranami podle něj SPD nemělo konkurenta a rozložení sil po letošních volbách ukazuje, že stejně tomu zůstane i další čtyři roky. „Jsme ve sněmovně osamoceni s naším vlasteneckým a euroskeptickým programem,“ prohlásil.

SPD získá přes dvacítku mandátů

„Udrželi jsme pozice,“ reagoval před úplným sečtením hlasům Okamura na obsazení 22 křesel, což je stejně jako v předchozích sněmovních volbách. Později ale zisk SPD klesl na 20 mandátů. Podle Radima Fialy se nový poslanecký klub sejde v úterý v Praze. „Začneme pracovat velmi brzo,“ uvedl místopředseda strany.

„Mimořádně zajímavá“ budou podle předsedy strany Okamury povolební vyjednávání. Nejprve podle něj bude jednat ANO se SPOLU. Pochybuje o tom, že by mohla být stabilní vláda opozičních koalic SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty, pokud bude založena na klubech s nízkým počtem poslanců. „Je zcela evidentní, že pětikoalice horkotěžko může být stabilní v celém volební období,“ řekl. SPD je na vyjednávání připravená, dodal.