Očkovaní lidé nemají mít privilegia, shoduje se většina volebních lídrů

Superdebata ČT: Volební lídři o pandemii koronaviru (zdroj: ČT24)

Lidé očkovaní proti covidu-19 by neměli mít privilegia, která by je zvýhodňovala před neočkovanými. Vyplývá to z postojů většiny volebních subjektů, jejichž lídři diskutovali v superdebatě České televize. Pro zvýhodnění očkovaných je pouze hnutí ANO. Vedle jeho šéfa Andreje Babiše o koronaviru debatoval také Petr Fiala (SPOLU), Vojtěch Filip (KSČM), Jan Hamáček (ČSSD), Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolora), Tomio Okamura (SPD), Vít Rakušan (PirátiSTAN) a Robert Šlachta (PŘÍSAHA). Diskusi moderovala Světlana Witowská.

Ukončené očkování proti koronaviru má v Česku v současné době přes 5,98 milionu lidí, zdravotníci od začátku vakcinace loni na konci prosince aplikovali téměř 11,85 milionu dávek vakcíny. V posledních týdnech tempo očkování zpomaluje. Zatímco na začátku září bylo očkovaných denně kolem dvaceti tisíc, nyní jejich počet klesl pod deset tisíc.

Ve snaze zabránit další vlně nákazy měla vláda ambici proočkovat minimálně sedmdesát procent populace – tak, aby se vytvořila dostatečná kolektivní imunita – k čemuž ale zatím nedošlo.

Hnutí ANO by podle anketní otázky ČT24 podpořilo zvýhodnění očkovaných. „Všichni, kteří se naočkovali, jsou chráněni. Očkování je jediné řešení boje proti covidu,“ doplnil v superdebatě Andrej Babiš (ANO) a upozornil, že stát pokračuje v očkovací kampani, apeluje na občany, aby vakcinaci podstoupili. Země je podle něj na zvládání nákazy připravena. „Chytrá karanténa funguje, máme dostatek vakcín a protilátkové koktejly.“

Koalice SPOLU vedená Petrem Fialou by sice očkované spíše nezvýhodňovala, i ona ale vakcinaci považuje za klíčovou. „Očkování je jediný způsob, který nás chrání před dalšími vlnami. Musíme být schopni přesvědčit více lidí. Je potřeba uznávat také protilátky, je potřeba důkladným způsobem trasovat, abychom znali ohniska, mohli zasáhnout lokálně a nemusely tu být další lockdowny,“ uvedl a poznamenal, že vláda kampaň zanedbala.

Ani KSČM nechce očkované nijak zvýhodňovat a v případě, že by se začalo uvažovat o zpoplatnění testování, chce podle svého šéfa Vojtěcha Filipa vystupovat proti – s odkazem na ústavně zakotvenou bezplatnou zdravotní péči. Vládu hnutí ANO a ČSSD podle Filipových slov komunisté sice nepodporovali, ale tolerovali, na dosavadním zvládání pandemie si ale připisují zásluhy: „KSČM navrhla a prosadila zvýšení platby za státního pojištěnce, takže zdravotní pojišťovny měly dostatek peněz i ve složité situaci pandemie.“

Rovněž ČSSD by vakcinované občany momentálně spíše nezvýhodňovala. „Je to věc, která společnost štěpí, a v situaci, kdy máme proočkováno nějakých padesát sedm procent populace, nikdo z nás nechce, abychom proti sobě postavili očkované a neočkované,“ vysvětluje předseda strany Jan Hamáček. Výhodu z očkování kabinet podle něj sliboval proto, že doufal, že se lidé naočkovat nechají; vláda ale podle něj celou dobu postupuje podle nejlepšího vědomí a svědomí. Šéf ČSSD rovněž kritizoval opozici za to, že v době přeplněných nemocnic zrušila nouzový stav. 

Trikolora se ústy své volební lídryně Zuzany Majerové Zahradníkové vyslovuje proti zvýhodnění očkovaných a trvá na tom, že vakcinace má být otázkou svobodného rozhodnutí, a tedy dobrovolná. „Nejsme proti vakcinaci, ale proti vakcinalismu,“ sdělila. „Vláda se tady už dvakrát snažila prosadit covidpasy a jsem si jistá, že to po volbách přijde potřetí, tak jako spousta dalších jiných věcí včetně lockdownu a zavřených škol,“ uvedla. Opakování plošné uzávěry kabinet odmítá.

Také SPD se staví proti možnosti, že by očkovaní měli dosáhnout privilegií, a trvá na dobrovolnosti vakcinace. „Chceme návrat do normálního života. Kdo se chce očkovat, ať se očkuje, to je v pořádku, a kdo se očkovat nechce, ať není diskriminován,“ uvedl předseda hnutí Tomio Okamura. Současně varoval před tím, že v Itálii se už „na nejvyšší politické úrovni zahájila diskuse o povinném covid-očkování“.

Proti benefitům pro vakcinované se staví také koalice PirátiSTAN, s očkováním ale není možné polevit. „Je potřeba se dostat na proočkovanost pětasedmdesáti procent,“ zdůraznil v superdebatě šéf Starostů a nezávislých Vít Rakušan a upozornil, že na těchto číslech republika není, ačkoliv se premiér prohlásil za „vrchního koordinátora očkování“. „Musíme mít kvalitní trasování a testování. Musíme problémy řešit na lokální úrovni,“ řekl.

Ani PŘÍSAHA nepodporuje zvýhodnění očkovaných a také podle jejího volebního lídra Roberta Šlachty vláda zanedbala podpůrnou vakcinační kampaň. Za jednu ze svých priorit ve vazbě na covid-19 jeho formace potom označuje prověření zakázek z časů pandemie. „Chceme vyšetřovací komisi na celý rok a půl, abychom se dostali k dostupným datům, ta data vyhodnotili a řekli občanům, jestli se tu kradlo, nebo nekradlo,“ prohlásil Šlachta. 

Do Superdebaty byli představitelé kandidujících subjektů pozváni na základě zveřejněných volebních pravidel České televize.

Předvolební superdebata České televize (zdroj: ČT24)