Covid-19 v Česku drží sestupný trend, v pátek přibylo 170 nových případů

Testy v Česku v pátek potvrdily 170 případů koronaviru, o pětinu méně než před týdnem. Méně se ale i testovalo. Reprodukční číslo udávající počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného mírně kleslo na hodnotu jedna, což je hranice mezi zpomalováním a zrychlováním šíření nákazy. Nad touto úrovní bylo v předchozích dvou týdnech. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.

On-line přenos
Koronavirus – srpen
22:48

Čína chce letos poskytnout světu dvě miliardy dávek vakcín proti covidu-19, 100 milionů rozvojovým zemím, řekl prezident Si Ťin-pching na půdě OSN.

18:03

Kuba obnoví prezenční výuku na školách, až naočkuje proti covidu-19 studenty a školáky. Uvedla to dnes ministryně zdravotnictví Ena Elsa Velázquezová. 

17:21
Česko

Liberecká střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická se jako jediná škola v Libereckém kraji zapojí do testování kombinované prezenční a on-line výuky v Česku. Zúčastní se projektu ministerstva školství, který má ověřit, zda by se žáci a studenti mohli běžně učit střídavě ve škole a on-line z domova.

Za poslední týden připadá v Česku necelých dvanáct nově potvrzených případů nákazy v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Nejvyšší incidenční číslo má Praha se sedmadvaceti nakaženými na sto tisíc lidí za posledních sedm dní, následuje Liberecký kraj s téměř dvaadvaceti případy. Nejméně zasaženým regionem zůstává Zlínský kraj s týdenní incidencí těsně nad hodnotou pět.

Z okresů je epidemická situace dál nejméně příznivá na Semilsku a Českobudějovicku. Hygienici tam evidují víc než třicet nově nakažených na sto tisíc obyvatel za poslední týden. Proti tomu Přerovsko, Trutnovsko a Hodonínsko hlásí za sedm dní méně než dva případy koronaviru na sto tisíc lidí.

Druhé očkovací dávky

S nemocí covid-19 bylo v pátek hospitalizováno 63 lidí, čili o 11 víc než před týdnem, v těžkém stavu je 13 pacientů. Testů na koronavirus laboratoře v pátek provedly zhruba dvaačtyřicet tisíc metodou PCR a pětadevadesát tisíc antigenních. Testů PCR bylo zhruba o pětinu méně než před týdnem, antigenních ubylo o 15 procent.

Zdravotníci v Česku v pátek podali podle předběžných údajů 47 171 dávek očkování proti covidu-19. Od začátku vakcinace loni v prosinci lidé dostali téměř 11,2 milionu dávek. U většiny v Česku používaných vakcín jsou k dokončení očkování potřebné dvě dávky.

Debata o „třetím kole“

Lékaři ze čtyř odborných společností se nově vyslovili pro to, aby pacienti po orgánových transplantacích a s hrozbou těžkého průběhu nemoci obdrželi i třetí dávku očkování, násobná vakcinace by se měla týkat i jejich nejbližších kontaktů.

„Ve všech těchto případech je nutné pacientům vysvětlit, že riziko očkování je u nich pravděpodobně nižší než riziko těžkého průběhu covidu-19,“ píše se v dokumentu Společnosti pro orgánové transplantace, České společnosti pro alergologii a klinickou imunologii, České vakcinologické společnosti a Společnosti pro epidemiologii a mikrobiologii.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) už ve čtvrtek po mimořádném jednání vlády řekl, že třetí dávka očkování proti covidu-19 bude v Česku primárně pro rizikové skupiny. S konečnou platností by měl kabinet o možnosti získat třetí dávku očkování rozhodnout do konce srpna.

Od začátku loňského března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy, bylo v zemi potvrzeno téměř 1,68 milionu případů koronaviru a s covidem-19 zemřelo 30 384 lidí. Úmrtí za poslední týden přibylo osm, ve čtvrtek ani v pátek s covidem-19 nikdo nezemřel.