Noční bouře lámaly stromy. Hasiči na jihu a východě Čech zasahovali v desítkách případů

Silné bouře ze sobotního večera a noci na neděli lámaly na východě Čech stromy a větve, větší škody ale nezpůsobily. K popadaným stromům vyjížděli hasiči také na jihu Čech, kde místy napršelo 46 milimetrů za 24 hodin.

„Úplně prvním výjezdem v souvislosti s bouřkou byla událost v Pardubicích, kde na Palackého třídě vítr odnesl střechu z výškové budovy. Hasiči zajistili střechu tak, aby nevisela dolů a nehrozila pádem,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Vendula Horáková.

Popadané stromy hasiči likvidovali na mnoha místech. Zasahovali například ve Svojanově na Svitavsku, v Kladrubech nad Labem na Pardubicku, Luži, Stojicích, Kostelci u Heřmanova Městce a Rabštejnské Lhotě na Chrudimsku nebo v Dolní Dobrouči na Orlickoústecku. V Královéhradeckém kraji hasiči v pěti případech odstraňovali spadané stromy či větve z komunikací.

Pražští hasiči během noci zasahovali u čtyř případů souvisejících se silným deštěm. Ten zastavil provoz na železniční trati mezi stanicemi Praha-Veleslavín a Praha-Masarykovo nádraží, když se kvůli dešti sesula část svahu do kolejiště. Železničářům se podařilo provoz obnovit před nedělním polednem.

Také středočeští hasiči měli od sobotních 18:00 zhruba čtyřicet výjezdů, z toho přibližně třicet bylo k padlým stromům a větvím. Podle mluvčího hasičů Jana Sýkory nešlo o nijak rozsáhlé zásahy a nevznikly žádné velké škody.

V Libereckém kraji hasiči řešili zhruba deset událostí, zasahovali především u spadlých stromů na silnicích. V jednom případě strom zasáhl zaparkovaný automobil, vše se ale obešlo bez zranění.

V jižních Čechách měli hasiči první události hlášené kolem sobotní jedenadvacáté hodiny. Následující dvě hodiny zasahovali u třiapadesáti událostí, z toho ve 44 případech šlo o spadlé stromy. Hasiči vyjížděli především na Prachaticku, Strakonicku a Táborsku.

Vydatné srážky na Strakonicku

Právě na jihu Čech od Šumavy po nádrž Orlík zaznamenali meteorologové nejvydatnější srážky. Ve Strakonicích za 24 hodin spadlo 46,4 milimetru, informoval Český hydrometeorologický ústav. Hustě pršelo také v Jizerských horách a Krkonoších, kde meteorologové naměřili dvacet až pětadvacet milimetrů.

Na celém území Česka dosahovaly srážkové úhrny za 24 hodin průměrně pět až patnáct milimetrů.

„Na spadlé srážky reagovaly toky v zasažených oblastech výrazným kolísáním a prudkými krátkodobými vzestupy hladin menších vodních toků. Předpokládané vzestupy hladin s dosažením povodňových stupňů se však vzhledem k výrazně nižším úhrnům srážek, než byly predikovány, nepotvrdily a došlo jen k ojedinělému krátkodobému překročení 1. SPA na Lužické Nise v Liberci,“ konstatuje ČHMÚ.

Nejvýrazněji, ale bez dosažení povodňových stupňů, stoupaly v noci na neděli menší toky, nejčastěji v povodích na severu Čech a toky na jihozápadě a jihu Čech v povodí Otavy, Blanice, Klabavy a Úslavy. V neděli ráno se už podle meteorologů situace stabilizovala, hladiny toků v zasažených oblastech klesají. V platnosti už není žádná výstraha ČHMÚ.