Ústavní soud nařídil znovu otevřít případ Tempela potrestaného doživotím za dvojnásobnou vraždu

Robert Tempel, který si odpykává doživotní trest za dvojnásobnou vraždu spáchanou v roce 2001 na Sokolovsku, dosáhl nového projednání svého případu. Ústavní soud (ÚS) po zásahu Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku revidoval svá starší odmítavá rozhodnutí. Kauzou se musí znovu zabývat odvolací Vrchní soud v Praze, doživotní trest je momentálně zrušený. Podle advokáta nejsou splněny podmínky pro další držení Tempela ve vězení. Na nový proces by podle něj měl čekat na svobodě.

Krajský soud v Plzni Tempela čtyřikrát osvobodil, pražský vrchní soud ale zprošťující verdikt pokaždé zrušil. Muž, který vinu popírá, byl pravomocně odsouzen až poté, co vrchní soud přeložil proces z Plzně ke Krajskému soudu v Praze.

Na Ústavní soud se Tempel obracel kvůli přeložení kauzy z Plzně do Prahy a znovu po definitivním uložení doživotního trestu, avšak neuspěl. Obě stížnosti tehdy Ústavní soud odmítl, nyní musel rozhodovat znovu.

Tempel by měl podle advokáta čekat na proces na svobodě

Důvodem pro nové kroky v Tempelově kauze bylo stanovisko štrasburského soudu, který se za odsouzeného muže postavil loni v červnu. Českou republiku zkritizoval za „významné selhání justice“ při projednávání mužova případu. Pochybení spočívalo v délce řízení, ale také v přesunu věci z Plzně do Prahy.

Ústavní soud vrátil kauzu právě do fáze odvolacího řízení před přeložením z Plzně do Prahy. Podle ústavního soudce Tomáše Lichovníka vrchní soud v podstatě sám hodnotil věrohodnost klíčového svědka, ačkoliv ho sám nevyslýchal. 

„Vrchní soud v Praze napadeným usnesením výrazným způsobem popřel nejen základní zásady trestního procesu týkající se zejména důkazního břemene, ale též prolomil zákonná omezení postupu odvolacího soudu,“ stojí v nálezu Ústavního soudu. Před zásahem štrasburského soudu ovšem ústavní soudci v kauze pochybení neviděli a obě stížnosti původně stručnými usneseními odmítli pro zjevnou neopodstatněnost. O usneseních tehdy rozhodovali soudci, kteří už u Ústavního soudu nepůsobí. Doživotní trest je zrušený, vrchní soud rozhodne znovu.

Justice by měla znovu rozhodnout také o případné vazbě Tempela. Podle advokáta nejsou splněny podmínky pro držení Tempela ve vězení, měl by očekávat nový proces na svobodě. „Podáme potřebná podání k příslušným soudům tak, aby byl vydán příkaz k propuštění pana Tempela,“ řekl advokát Jakub Kříž.

Návrh na případnou vazbu by muselo podat státní zastupitelství. „Z naší strany mohu říct pouze to, že věc se vrací k Vrchnímu soudu v Praze, který musí učinit všechny nezbytné kroky,“ uvedl Lichovník.

Vraždy se staly před dvaceti lety

Vraždy, za něž byl Tempel potrestán, se staly na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku. Tempel tam podle rozsudku předal své oběti čtyři sta tisíc korun za auto, které si údajně chtěl koupit. Následně prý muže zastřelil. Údajně zasáhl i druhého muže a poté jej bil do hlavy železnou tyčí s kusem betonu a montážním klíčem. Obě těla podle názoru obžaloby následující den zakopal na Chebsku.

Tempel se hájil tím, že vraždu nespáchal on, ale člověk přezdívaný Biftek, který byl také na místě činu a jenž později v kauze vystupoval jako klíčový svědek. Podle Tempela šlo v kauze o drogy a splacení dluhu. Byl to právě klíčový svědek, kdo dovedl policii na místo, kde byly zakopáni mrtví mladíci. Doživotí dostal Tempel jako souhrnný trest za vraždy a za dvě předchozí loupeže.