Model nenarozeného dítěte podle ultrazvuku nově tisknou v nemocnici v Děčíně

Události: V děčínské porodnici podle ultrazvuku udělají 3D model dítěte (zdroj: ČT24)

Zdravotní sestry v děčínské porodnici se učí pracovat s 3D tiskárnou; nastávajícím matkám nabízejí iModel ještě nenarozeného dítěte vytisknutý podle ultrazvuku. Mezi těhotnými je o začínající službu zájem.

Pavla Racková je úplně první, kdo model svého nenarozeného dítěte dostal do rukou. Jestli se jí narodí kluk nebo holka, ale prozradit nechce. „Je to hezké zpestření, požádali mě, jestli bych nešla na zkoušku tiskárny,“ popisuje pacientka Nemocnice Děčín.

Ultrazvuk se v jejím případě povedl. Pro tvorbu modelu je ideální snímek okolo dvacátého týdne těhotenství, kdy plod ještě není velký. Na vhodný záběr se může čekat i víc než hodinu. Ideální pozice plodu pro snímkování je totiž ta, kdy je dítě natočené nosem přímo na ultrazvukovou sondu. Lékař pak záběry pošle přímo do 3D tiskárny.

Zdravotníci se s novinkou teprve seznamují. „Řekli, že můžeme odejít a přijít za tři hodiny, ale chodili jsme sem pravidelně se dívat,“ přibližuje začátky personálu s technologií zdravotní sestra Petra Ludvigová.

Model za dva a půl tisíce, do tří dnů

Nemocnice za model bude chtít dva a půl tisíce korun. Například záznam ultrazvuku vyjde na šest set korun, fotka na stokorunu. Figurka je asi o třetinu menší než v tu chvíli nenarozené dítě, které jí bylo modelem. Budoucí matky model dostanou obvykle druhý nebo třetí den. Vyzvednout si ho mohou při další kontrole.

„Zájem je značný, bývá to minimálně šedesát procent maminek,“ říká primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Děčín Petr Kraus. Pro model z 3D tiskárny si sem mohou přijet i budoucí matky z jiných částí republiky. Porodnice bude procesem zároveň cvičit začínající lékaře. Získají větší praxi v práci s ultrazvukem.