Pohádky navozují pocit bezpečí. Novorozencům je vyprávějí v inkubátorech

V inkubátorech porodnice olomoucké fakultní nemocnice zní pohádkové příběhy. Podle zdejších zdravotníků pomáhají zklidnit předčasně narozené děti. Miminka tak mohou poslouchat známé příběhy O Červené Karkulce, O kůzlátkách, ale i novější pohádky Marie Kubátové, Jindřišky Ptáčkové, Ljuby Štíplové a Eduarda Petišky.

Pohádkové příběhy namluvil herec Moravského divadla Olomouc Petr Kubes. V závěru loňského roku propůjčil svůj hlas jak pohádkám klasickým, tak od současných autorů. S nahrávkou pomohl Český rozhlas Olomouc.

Snažili jsme se, aby výběr pohádek byl co nejpestřejší. Díky tomu se bude atmosféra a nálada trochu měnit a pohádky budou pro děti pohlazením.
Slávka Kubesová Marková
zdravotní sestra

Podle primáře novorozeneckého oddělení FN Olomouc Lumíra Kantora mají zvukové nahrávky nesporný efekt, protože zhruba od 20. týdne těhotenství má dítě funkční sluchový aparát a vnímá zvuky.

„Slyší tlukot srdce matky a dokáže rozpoznat její hlas. Tyto zvuky v něm vyvolávají pocit bezpečí a pohody. Po porodu, který je pro každé miminko velkým stresem, především narodí-li se předčasně nebo s nějakým zdravotním handicapem a je po porodu odděleno od matky, dokáže muzikoterapie tyto stresy zmírnit,“ upozornil.

Nejlepší je hlas rodičů

Nejlepší muzikoterapií je podle Kantora samotný hlas rodičů. „Někteří rodiče na našem oddělení zpívají nebo čtou knížky miminkům v inkubátoru. Pokud nemohou za dítětem přijet, pak lze muzikoterapii nahrát ve formátu mp3 a sestřičky ji pak dětem pouští přes drobné reprobedny přímo do inkubátoru,“ řekl primář.

Díky pohádkám vyprávěným hercem Kubesem bude možné zahájit muzikoterapii také u dětí, jejichž rodiče vlastní nahrávku pořídit nemohou. Miminkům je na novorozeneckém oddělení FN Olomouc budou pouštět po domluvě s rodiči a za předpokladu, že budou chtít muzikoterapii využít. „Kouzlo pohádkových příběhů tak pomůže léčit i nejmenší a nejzranitelnější děti,“ podotkl Kantor.

Ve FN Olomouc se loni narodilo 2545 dětí, což je oproti předchozímu roku o 80 více. „Za posledních 11 let tak počet dětí narozených v největší porodnici v Olomouckém kraji překračuje pravidelně hranici 2000. Nejvíce dětí se loni narodilo ve FN Olomouc v srpnu, nejméně v dubnu,“ uvedl mluvčí nemocnice Egon Havrlant. Převažují chlapci, kterých přišlo na svět 1291, děvčat bylo 1254.