Za telefonát o možné bombě na pražském Hradčanském náměstí má šéf Kverulanta podmínku

Za telefonát na městskou policii oznamující možnou bombu ve vracích dodávek zaparkovaných na Hradčanském náměstí v Praze potvrdil odvolací soud řediteli organizace Kverulant Vojtěchu Razimovi šestiměsíční podmíněný trest. Zamítl mužovo odvolání a odsoudil ho za šíření poplašné zprávy. Razima vinu odmítá. Novinářům po skončení jednání řekl, že měl oprávněný důvod se domnívat, že jsou auta nebezpečná.

Muž loni v dubnu zavolal na tísňovou linku pražských strážníků. Nelíbily se mu dvě dodávky zaparkované před Pražským hradem. Na jednom z aut byla reklama na testy na covid-19, jejichž prodej byl v té době zakázán. Razima požadoval odtažení obou vozů, ale strážníci mu nechtěli vyhovět. Na závěr telefonátu pak ředitel organizace uvedl, že by v dodávkách mohla být bomba. Na místo proto vyjeli záchranáři, policisté a hasiči. Auta s negativním výsledkem prohledali pyrotechnici.

Podle předsedy odvolacího senátu Jaroslava Pytlouna využil Razima policejní složky pro své osobní účely. „Určitým arogantním způsobem stupňoval tlak na policii, aby konala to, co chce,“ prohlásil. Doplnil, že nepovažuje podobné výhrůžky bombou za bagatelní. Často se kvůli nim musí evakuovat celé budovy či přijímat další policejní opatření.

Šestiměsíční podmíněný trest se zkušební dobou jeden a půl roku označil Pytloun za velmi mírný. Razima totiž spáchal čin v době první koronavirové pandemie za nouzového stavu. Čelil proto zvýšené sazbě od dvou do osmi let, kterou mu prvoinstanční soud mimořádně snížil. „Ale o tom, zda k tomu byly důvody, lze úspěšně pochybovat,“ uvedl předseda senátu. Protože se státní zástupce neodvolal, nemohl však s trestem nic dělat.

„Jsem z toho velmi smutný,“ reagoval na verdikt Razima. Podle něj se nyní budou občané bát zavolat při podezření na policejní linku, aby nečelili stíhání. Muž trvá na tom, že byl o nebezpečnosti dodávek na Hradčanském náměstí přesvědčen. Možné nebezpečí si však uvědomil až v průběhu telefonátu. „Je mi líto, že se mi nepodařilo soud přesvědčit, že mé jednání bylo spíš prospěšné než škodlivé,“ uvedl. Dodal, že zváží dovolání k Nejvyššímu soudu.