Nezapomeňte na zimní výbavu, radí silničáři. Na horách jsou některé cesty zapadané, další pokryl led

Od noci leckde v Česku sněžilo a zejména na horách stále sněží a sněžit bude dál. Silnice jsou sjízdné, ve vyšších polohách však na nich leží rozježděné zbytky sněhu. Nejvážnější nehoda se stala již ve čtvrtek na silnici I/13 severně od Liberce, která byla po havárii kamionu neprůjezdná. Zprovoznit ji se podařilo až v pátek před polednem.

Podle pravidel silničního provozu zima již skončila, silničáři však nabádají řidiče, aby si s sebou vzali zimní výbavu, pokud míří na hory. Sněží a sněžit má dál zejména v Beskydech, Jeseníkách a na horách na severu Čech.

Již ráno bylo na silnici přes krkonošský hřeben na Pomezních boudách deset centimetrů sněhu, vítr navíc tvořil na silnici sněhové závěje. Na druhé straně další horská silnice I/10 přes Harrachov zůstala v provozu bez omezení, a to i pro nákladní dopravu. V Orlických horách upozornili silničáři na riziko náledí nebo sněhových jazyků. Přes noc napadlo kolem deseti centimetrů sněhu.

V Beskydech je nyní nejvíce sněhu za celou zimu. Na Lysé hoře naměřili metr a půl sněhu, z toho 42 centimetrů napadlo v posledních 24 hodinách.

Nejsložitější situace nastala již ve čtvrtek večer na silnici I/13 u Mníšku u Liberce, kde směrem na Frýdlant havaroval polský kamion a komunikace zůstala po nehodě zcela neprůjezdná.

„Příčinou nehody byly pravděpodobně zhoršené klimatické podmínky a nevěnování se plně řízení ze strany řidiče kamionu,“ řekl policejní mluvčí Vojtěch Robovský. Vyprošťování kamionu zabralo téměř celé páteční dopoledne, silnice byla opět průjezdná až po 11. hodině.

Zatímco v nižších polohách přešlo ranní sněžení dopoledne v déšť, ve výšce nad 600 metrů může slabě sněžit dál. V noci hlavně na západě a jihozápadě Čech klesnou teploty k nule, mohlo by i nasněžit. V sobotu dopoledne bude sněžit nad 400 metry, odpoledne však až nad 800 metry, níže může pršet. Nejvyšší teploty vystoupí na 5 až 9 stupňů. V neděli bude ještě tepleji, ráno již nebude mrznout, ale zůstane zatažená obloha a hrozí občasný déšť nebo přeháňky.