Kulhánek jednal se Zemanem, Černínského paláce se ujme ve středu

Události ČT: Kulhánek nastoupí na ministerstvo zahraničí ve středu (zdroj: ČT24)

Kandidát na ministra zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD) jednal v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem. Nástupce Tomáše Petříčka (ČSSD) představil hlavě státu své priority. Zeman podle dřívějších informací nemá ke Kulhánkovi výhrady a do funkce ho jmenuje ve středu odpoledne, informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Ráno se kandidát sociální demokracie sešel s předsedou vlády.

„Prezident republiky Miloš Zeman ve středu dne 21. dubna ve 14:00 hodin na Pražském hradě jmenuje Jakuba Kulhánka ministrem zahraničních věcí,“ uvedl Ovčáček na Twitteru po schůzce.

Kulhánek sdělil, že se Zemanem probíral zahraniční politiku. „Řekl jsem panu prezidentovi, že nehodlám měnit nic na jejím dlouhodobém směřování a budu prosazovat české národní zájmy,“ uvedl. Zdůraznil rovněž, že se bude snažit, aby zahraniční politika mluvila jedním hlasem a udržela se i nadále její hodnotová orientace.

Prezidenta seznámil také se svými prioritami. „Na prvním místě je agenda související s covidem, především pravidla pro cestování českých občanů a podpora vlády ve vakcinační diplomacii. Nebo podpora českého exportu, která bude pro zotavení české ekonomiky velmi důležitá,“ uvedl s tím, že do jmenování nebude poskytovat vyjádření médiím.

Ve funkci ministra má Kulhánek nahradit Petříčka, kterého se šéf ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček rozhodl odvolat poté, co nad ním minulý týden zvítězil ve volbě stranického předsedy. Zeman odvolal Petříčka v pondělí, od té doby vede ministerstvo dočasně Hamáček.

„Jakuba Kulhánka znám osobně, zahraniční politice se věnuje od studentských let a určitě na to má předpoklady,“ komentoval Petříček svého nástupce. 

Premiér po schůzce s Kulhánkem zopakoval, že nominanta ČSSD považuje za dobrého kandidáta, se kterým „má historicky dobrou spolupráci“.

Kulhánka na společném jednání vyzval, aby se z Černínského paláce nijak neangažoval v otázce vakcín proti covidu-19, protože ty jsou podle Babiše v kompetenci ministerstva zdravotnictví. Exministr Petříček se stavěl proti očkování necertifikovanými vakcínami z Ruska a s Číny, o které jeví zájem část politické reprezentace včetně prezidenta, slovy Babiše: „Montoval se do vakcín, to vůbec nebyl jeho byznys.“

Spolupráce mezi Strakovou akademií a ministerstvem nicméně podle premiéra ani za Petříčka nedrhla, třebaže proti jeho výkonu vznášel námitky prezident republiky. S ním by se ve čtvrtek odpoledne měl setkat i Kulhánek a očekává se i jeho první komentář pro média.

Podle premiérova vyjádření pro Blesk by mohlo Kulhánkovo jmenování proběhnout ve středu, dohodl to na schůzce s kancléřem Vratislavem Mynářem: „Byl jsem informován, že by to (jmenování) mělo být ve středu.“ Vicepremiér Hamáček zřejmě návrh na obsazení ministerstva Kulhánkem podá podle premiéra do konce tohoto pracovního týdne.

Alternativní kandidát

Dosavadní náměstek ministra vnitra je už druhou volbou Lidového domu pro obsazení vlivného postu v Černínském paláci. Hamáček sice původně deklaroval ambici přesunout na ministerstvo zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), ten ale nabídku odmítl a dál zůstává na ministerstvu kultury.

Kulhánek coby alternativní kandidát má k sociálně demokratickým stranickým špičkám blízko dlouhodobě; radil bývalému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, od poloviny července 2018 pracuje jako Hamáčkův náměstek na vnitru, dříve byl jeho parlamentním poradcem, když Hamáček předsedal sněmovně.

Podle olomouckého politologa Jakuba Lyska není třeba příliš pochybovat o jeho odborné kompetenci (mimo jiné proto, že působil v uznávaném think-thanku AMO), problematické ale může být jeho personální zázemí.

„Dosud nebyl v ČSSD nějak činný, byl spíše v pozadí, jeho jméno jsme neznali a to bude mít důsledek na jeho pozici,“ podotýká politolog a upozorňuje, že Kulhánek má s ohledem na podzimní volby i krátkou dobu, aby se nějakým způsobem projevil. „Nebude mít čas na to se vyprofilovat, navíc je ministerstvo zahraničních věcí dnes úplně okleštěné,“ soudí Lysek.