Státní zástupce Suchánek prý přijal od soudce úplatek. Soud ho potrestal podmínkou

Obvodní soud pro Prahu 10 ve středu udělil státnímu zástupci Pavlu Suchánkovi tříletý podmíněný trest a peněžitý trest 200 tisíc korun. Nepravomocně ho uznal vinným z přijetí úplatku ve výši 50 tisíc korun za ovlivnění případu od již dříve odsouzeného soudce Ondřeje Havlína. Trestní senát se kauzou zabýval již podruhé, nejprve muže obžaloby zprostil, tento verdikt však následně zrušil odvolací soud. Suchánek vinu od počátku odmítá, na místě se odvolal.

Soudce Havlín přijal v roce 2013 úplatek 200 tisíc korun za ovlivnění případu opilého řidiče. Čtvrtinu peněz podle obžaloby předal na parkovišti před budovou Obvodního soudu pro Prahu 2 Suchánkovi, který měl jako státní zástupce případ na starosti. Protože však Suchánek následně zjistil, jak vysokou hladinu alkoholu v krvi muž měl, stíhání nezastavil a podal obžalobu.

„O vině obžalovaného jsou stále dány jisté pochybnosti,“ prohlásil předseda senátu Libor Holý. Odvolací soud však podle něj uvedl, že i výklad pochybností ve prospěch obžalovaného má své limity. Důkazy podle něj každopádně „svědčí o fatálním profesním selhání obžalovaného“.

Podle Holého státního zástupce usvědčily odposlechy a výpověď soudce Havlína z vězení. „K faktickému předání peněz obžalovanému Suchánkovi nepochybně došlo,“ uvedl. Muž podle něj později peníze předané mu zabalené v reklamních prospektech našel a nechal si je.

Suchánek: Za obviněním stojí msta

Suchánek před soudem uvedl, že za jeho obviněním pravděpodobně stojí skupina lidí, která se mu chce pomstít za jeho činnost státního zástupce v době, kdy pracoval na velkých politických a hospodářských kauzách.

Havlín byl již za korupci a ovlivňování případů, které se většinou týkaly opilých řidičů, odsouzen. Dostal pravomocný trest vězení na pět let a tři měsíce. V září 2019 byl podmínečně propuštěn. Suchánek je od roku 2018 dočasně zproštěn funkce.