Přes noc napadl sníh, hrozí nehody

Po nočním sněžení na Jesenicku napadlo až deset centimetrů sněhu, v Krkonoších dosáhla pokrývka 13 centimetrů. Silnice na celém území jsou sjízdné, řidiči by ale měli dbát zvýšené opatrnosti, a to zejména ve vyšších polohách. Výraznější problémy v souvislosti se sněžením zatím policisté neevidují. Na horách na východě bude sněžit do pátku.

V Krkonoších napadlo do úterního rána asi 13 centimetrů sněhu. Na horských silnicích ve vyšších polohách hor leží slabá vrstva sněhu, silnice mohou být místy namrzlé. Na hřebenech hor bylo ráno minus šest stupňů Celsia, uvedli silničáři a horská služba.

Celková sněhová pokrývka se na hřebenech Krkonoš pohybuje od 80 do 130 centimetrů. V Krkonoších stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Při druhém lavinovém stupni jsou podmínky pro túry převážně bezpečné, uvedla horská služba.

Na Jesenicku napadlo v noci na úterý až deset centimetrů mokrého sněhu. V okrese jsou podle dispečerů správy silnic stále smíšené přeháňky, zvýšená opatrnost je proto namístě. U Javorníku na úpatí Rychlebských hor, kde je tepleji, jsou podle dispečera jesenické správy silnic vozovky většinou mokré. Ve vyšších polohách však leží mokrý sníh.

„Možné komplikace mohou nastat s nákladní dopravou nebo u těch, co už přezuli na letní gumy. Počítáme, že do konce týdne bude počasí v podobném ražení,“ doplnil dispečer. Na Šumpersku jsou silnice většinou mokré, opatrnost je ale nutná ve vyšších polohách.

Sněžilo i v ostatních místech Olomouckého kraje, například na Přerovsku. Silnice jsou však většinou holé a mokré, na zbytky sněhu mohou řidiči narazit ve vyšších polohách.

Na D1 komplikuje dopravu nehoda

Po nočním sněžení jsou sjízdné se zvýšenou opatrností také některé silnice v Moravskoslezském kraji. Na vozovkách může být místy rozbředlý či čerstvý sníh, někde srážky zhoršují dohlednost. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Na zhruba dvacetikilometrovém úseku silnice I/56 na Frýdecko-Místecku v Beskydech mezi obcemi Ostravice a Bílá platí v obou směrech zákaz vjezdu pro nákladní vozy těžší dvanácti tun. Silnice je jedním z hlavních tahů na Slovensko. Vede v kopcích kolem přehrady Šance s pitnou vodou, takže se tam silnice nesmí solit a těžké vozy mají v kopcích i při slabé sněhové vrstvě problémy.

Policejní mluvčí Eva Michalíková uvedla, že v souvislosti s počasím zatím policie nezaznamenala větší problémy a hlavní silnice jsou bez větších komplikací v dopravě. Na dálnici D1 u Suchdola nad Odrou na Novojičínsku ale ve směru na Brno komplikuje dopravu nehoda kamionu, která se stala okolo 6:30 hodin.

„Na 327. kilometru došlo k dopravní nehodě kamionu, který v levém jízdním pruhu zatím z nezjištěných důvodů najel do svodidel. Dopravní nehoda se obešla bez zranění. V současné době je dálnice průjezdná pravým jízdním pruhem se zvýšenou opatrností,“ uvedla Michalíková.

Studená fronta přinesla do Blanska ochlazení a sníh
Zdroj: Ivo Stejskal/ČTK

Ve Zlínském kraji ráno ležel rozbředlý sníh na silnicích na Vsetínsku, na silnici I/58 při výjezdu z Rožnova pod Radhoštěm se tvořila i ledovka a hlavně pro nákladní automobily byla špatně sjízdná.

Podobná situace byla i ve vyšších polohách na Vysočině. Podle dispečinku krajské správy a údržby silnic sněžilo ve vyšších nadmořských výškách po celé Vysočině a hlavně v lesních úsecích silnic nižších tříd museli ráno řidiči počítat s rozbředlým či ujetým sněhem.

Sníh se objevil i na některých menších silnicích ve výše položených oblastech v Pardubickém kraji. Většinou byl mokrý až rozbředlý. Podle silničářů by řidiči měli být opatrní hlavně v oblasti Hlinska, Lanškrouna, Poličky, Skutče a Žamberka. Kluzké vozovky jsou i v Železných horách.

Na východě Česka bude sněžit až do pátku

Podle předpovědí meteorologů má za úterý ve východní polovině země napadnout pět až 15 centimetrů sněhu. Na horách tam bude sněžit i v následujících dvou dnech.

V polohách nad 800 metrů nad mořem v Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji napadne ve středu a ve čtvrtek až 25 centimetrů sněhu za den, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Upozornění před novým sněhem na středu a čtvrtek platí zejména pro vyšší polohy v okresech Jeseník, Šumperk, Zábřeh, Rožnov pod Radhoštěm, Valašské Klobouky, Vsetín, Bruntál, Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Jablunkov, Krnov, Rýmařov a Třinec.

Vedle problémů v dopravě může mokrý sníh podle meteorologů lámat větve a stromy, nelze proto vyloučit škody na drátech elektrického vedení a výpadky v dodávkách proudu. Při cestování doporučují sledovat dopravní zpravodajství a při cestách do hor i sněhové řetězy.