Po teplém víkendu se značně ochladí, objeví se déšť i sníh

Události: Letošní jaro přináší výrazné střídání teplot (zdroj: ČT24)

Po mrazivé noci ze čtvrtka na pátek se Česko dočká teplého závěru týdne. Nejteplejší bude neděle, kdy meteorologové očekávají až 21 °C. Poté ale přijde opět ochlazení. V následujícím týdnu může ve vyšších polohách napadnout až 20 centimetrů sněhu. V souvislosti se sněhem evidovali policisté ve čtvrtek desítky dopravních nehod. Kvůli ochraně úrody před mrazem budou také už třetí noc v řadě hořet ohně v sadech na Uherskohradišťsku.

Ze čtvrtka na pátek čeká Česko studená noc. Do rána klesnou teploty prakticky všude pod nulu, ojediněle i pod -5 °C. V horských údolích bude ještě chladněji. Tím ale současné studené období končí.

V pátek přes den se totiž budou teploty pohybovat kolem dvanácti stupňů a víkend bude ještě teplejší. V sobotu vystoupí maxima na 14 až 18 °C, v neděli se pak rtuť vyšplhá až na 21 °C. Teploty bude doprovázet občas slunečné počasí a pršet bude jen v sobotu na severozápadě Čech.

Jenže hned po víkendu teplé počasí skončí. Během pondělí dorazí od západu výrazná studená fronta, za kterou se citelně ochladí. Na většině území očekávají meteorologové občasný déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Na západě Čech se pak k večeru mohou objevit i sněhové srážky. V polovině příštího pracovního týdne maxima dosáhnou jen kolem 5 °C a v noci bude slabě mrznout. Pak se začne zvolna oteplovat.

Celkové ochlazení doprovodí déšť přecházející do sněžení, a to bude hlavně v úterý i vydatné. Od vyšších poloh může napadnout 10 až 20 cm nového sněhu. Na horách tak bude sněhu, třeba na běžky, dostatek i příští týden.

Výrazné teplotní výkyvy

Velké teplotní rozdíly Česko zažívá i v posledním týdnu. Ačkoliv střídání teplot ke středoevropskému jaru patří, letos jsou výkyvy obzvlášť veliké. Zatímco minulou středu, případně čtvrtek zaznamenali meteorologové první letní dny letošního roku, o Velikonocích se začala postupně znovu vracet zima s nízkými teplotami i sněžením. Na jihu Moravy mrzlo nejsilněji na Velikonoční pondělí, jinde nejnižší teploty naměřili v úterý ráno po přechodu výrazné studené fronty.

Husté sněžení a náledí ve čtvrtek komplikovalo dopravu na řadě míst Česka. Policisté evidovali desítky dopravních nehod. Například na Šumpersku u obce Libivá se srazily čtyři dodávky a kamion. Na Červenohorském sedle v Jeseníkách uvázlo v kopci několik kamionů. Podobně to vypadalo i v Mostech u Jablunkova, kde byla silnice úplně uzavřena. 

Mrazivé teploty komplikují také práci sadařů. Už třetí noc v řadě budou ve čtvrtek hořet ohně v sadech u Buchlovic na Uherskohradišťsku. Pěstitelé se tak snaží ochránit kvetoucí meruňky před mrazem. Zda se díky zvyšování teploty mezi ovocnými stromy podaří zachránit letošní úrodu, bude jasné až později, řekl Karel Čadek, ředitel společnosti Lukrom plus, která sady vlastní. „Už jsme to tak dělali loni, kdy jsme úrodu stejně nezachránili, protože mrzlo čtyři dny v kuse. Letos to vypadá, že už by takový mráz být nemusel,“ uvedl.

K ohřívání vzduchu využívají sadaři bečky naplněné dřevem, které následně zapálí. Mezi meruňkami jich mají šachovnicově rozmístěno třicet. „Díky ohni se teplota kolem beček zvedne o pár stupňů. Kdyby bylo minus deset, tak je to zbytečné. Pokud ale jsou ty tři čtyři stupně pod nulou, může to pomoci,“ dodal Čadek.

Se zatápěním začínají pracovníci sadů ve chvíli, kdy teplota klesne k nule. Obvykle to v těchto dnech bývá kolem půlnoci, ohně pak postupně hoří zhruba osm hodin. Podle Čadka je na meruňkách, které zatím z ovocných stromů v sadech vykvetly jako jediné, otevřených zhruba 30 procent květů. „Zavřené květy bychom uchránit mohli, u otevřených je to otázka. Kdybychom zachránili 70 procent květů, tak by pořád mohla být plná úroda,“ odhadl.

Zatímco ve středu a ve čtvrtek klesaly k ránu teploty ve Zlínském kraji k -3 °C, v noci na pátek to může být až k -5 °C a v údolích i k -7 °C. V dalších dnech by se podle meteorologů mělo oteplit, v noci na sobotu očekávají pokles teplot už jen k nule.