Plošné bezpečnostní kontroly na Pražském hradě končí, otevře se část zahrad i Jeleního příkopu

Pražský hrad ruší plošné vstupní bezpečnostní kontroly. Policisté budou nově návštěvníky kontrolovat namátkově. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček sdělil, že plošné kontroly budou zrušeny i poté, co se veřejnosti otevřou kvůli pandemii uzavřená nádvoří a hradní objekty. Od pátku budou také zpřístupněny některé hradní zahrady a část Jeleního příkopu.

Kontroly na vstupech do Pražského hradu byly zavedeny v létě 2016. Podle kritiků byla opatření zbytečná. Zpočátku se kvůli nim také tvořily dlouhé fronty. Hrad opatření hájil potřebou zajistit bezpečí turistů. „Po vyhodnocení aktuální bezpečnostní situace a v souvislosti s posilováním kamerového systému a dalších prvků ochrany se na Pražském hradě ruší plošné bezpečnostní kontroly při vstupech do areálu,“ zdůvodnila úterní rozhodnutí Kancelář prezidenta republiky.

Kancelář zároveň odmítla, že by změna snížila kvalitu ochrany Hradu a jeho návštěvníků. Vstupy do areálu jsou podle ní vybaveny bezpečnostními technickými prostředky a střeží je policie a Hradní stráž. „Příslušníci Policie České republiky jsou i nadále oprávněni vyzvat návštěvníky, aby se podrobili namátkové osobní bezpečnostní prohlídce. Příslušník Policie České republiky má právo zamezit ve vstupu do Pražského hradu s předměty, jejichž vnášení je podle platného návštěvního řádu zakázáno,“ uvedla Kancelář.

Areál Pražského hradu je od podzimu uzavřen kvůli protipandemickým opatřením. Od pátku 2. dubna se ale pro veřejnost otevřou Královská zahrada, Jižní zahrady po Plečnikovu vyhlídku a Horní Jelení příkop, kde se opravovala kanalizace.

„Kancelář prezidenta republiky tímto krokem přispívá k rozšíření oblastí, které mohou v době lockdownu sloužit jako místo pro relaxaci, odpočinek, modlitbu či procházku v přírodě s unikátní flórou,“ uvedl k otevření zahrad vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář. 

I v zahradách je nutné dodržovat opatření

Zahrady sousedící s historickým sídlem českých králů a prezidentů budou od Velkého pátku otevřeny denně od 10:00 do 17:00 hodin. Do Královské zahrady mohou lidé vstupovat od Belvederu, do Jižních zahrad od Opyše a do Horního Jeleního příkopu se dostanou z ulice U Brusnice. Od velikonočních svátků se současně otevře i zámecký park v Lánech.

Návštěvníci musí do zahrad vstupovat bez nadměrných zavazadel, mohou se pohybovat pouze po vyznačených chodnících, cestách a respektovat pokyny policistů a příslušníků Hradní stráže a dodržovat všechny nynější protiepidemické restrikce.

„Celý areál Pražského hradu je připraven na otevření pro veřejnost, jakmile to dovolí epidemiologická situace a platná vládní nařízení,“ uvedla prezidentská kancelář. Věřící se budou moci účastnit bohoslužeb na Hradě včetně velikonočních obřadů.

Kritika kvůli uzavření části areálu

Prezident Miloš Zeman ještě před vypuknutím koronavirové epidemie čelil kritice, že za jeho éry se Pražský hrad příliš uzavřel veřejnosti. Týkala se například Jeleního příkopu. Ten je rozdělen na horní a dolní náspem Prašného mostu s tunelem pro pěší. Za komunismu do této rozsáhlé rokle pod Hradem lidé stejně jako do dalších prostor areálu nesměli, otevřely se až za éry porevolučního prezidenta Václava Havla.

V roce 2017 byly některé vstupy do dolní části příkopu uzavřeny s poukazem na bezpečnostní opatření. Následující rok Hrad oznámil, že dolní část Jeleního příkopu se uzavře kvůli rekonstrukci, která měla původně trvat deset měsíců, ale protáhla se. Podle dřívějších vyjádření by tak mohla být přístupná v příštím roce.