Ukliďme Česko. Letos je kampaň kvůli covidu individuální

Dobrovolníci po celém Česku během soboty uklízeli po zimě města, vesnice a přírodu. Kvůli současným opatřením proti šíření koronaviru se v rámci výzvy Ukliďme Česko tentokrát nekonaly hromadné akce, ale jen individuální nebo rodinné. Lidé se navíc mohou pohybovat jen v okrese svého bydliště, na který je nyní omezen pohyb obyvatel.

Organizátoři akce Ukliďme Česko pro dobrovolníky připravili takzvané pytlomaty, kde najdou pytle na odpad a mapku, kde je třeba nejvíce uklidit a kde nechat sesbíraný odpad. V mapě úklidů jsou evidovány stovky takových míst.

Letos se do úklidové akce mohli zapojit rovněž běžci a při běhu sbírat odpadky. Podle organizací Běhej lesy a Rozběháme Česko, které výzvu zaštítily, bylo přihlášeno několik desítek takových výběhů.

Před rokem organizátoři z Českého svazu ochránců přírody a spolku Ukliďme Česko jarní hromadné úklidy republiky kvůli epidemické situaci a vyhlášenému nouzovému stavu odvolali. Nicméně část lidí podle nich uklízela individuálně, řada z nich i opakovaně. O rok dříve se do jarní úklidové akce zapojilo na 65 tisíc dobrovolníků, kteří sesbírali 1120 tun odpadu na 2273 místech země.

Od začátku roku 2021 eviduje Ukliďme Česko 1281 úklidů. Informuje o tom na svých webových stránkách. Organizátoři letos vyhlásili také fotosoutěž. Lidé mohou své výtvory zasílat do 15. května.

Úklid v Královéhradeckém kraji
Zdroj: David Taneček/ČTK

Úklid na sítích

Do úklidu se zapojili i uživatelé sociálních sítí, kteří se ke sbírání odpadků vyzývají navzájem od chvíle, kdy vláda omezila pohyb na města a okresy. Nápad z jihočeského Písku se po pár dnech rozšířil do mnoha dalších měst.

„V úterý jsme šli uklízet k jednomu píseckému nádraží a během hodiny a půl jsme tam nalezli 130 kilogramů odpadu,“ popisuje iniciátorka výzvy Tereza Nejedlá.

Trend na sociálních sítích začal malým úklidem u dětského hřiště. Pak ale iniciátory napadlo práci sdílet a zkusit nadchnout i ostatní. Povedlo se. S lidmi z celé republiky se teď předhání, kdo toho nasbírá víc. „Překvapilo nás, že to nejsou pouze naši přátelé z našeho okolí, ale opravdu i nám neznámí lidé. (…) Máme tam nějaké účastníky výzvy z Mělníka, z Mohelnice, z Třebíče a Plzně,“ vysvětluje Nejedlá.

Dobrovolníci uklízeli na okraji hradeckých lesů. V Lednici zas našli část bagru

„Úklidová“ skupina pod vedením Vandy Marešové dopoledne zamířila do hradeckých městských lesů. Dobrovolníci tam naplnili odpadem sedm šedesátilitrových pytlů. „Sešlo se nás jen šest, počasí mohlo být lepší, pršelo. Sbírali jsme asi dvě hodiny, většinou šlo o směsný odpad poházený podél cest. Posbírali jsme také hodně respirátorů a roušek,“ řekla Marešová.

Dobrovolníci v Lednici na Břeclavsku našli například i části bagru či koberec. Do úklidové kampaně se tu zapojilo několik rodin, jedna za hodinu nasbírá třeba i čtyři pytle odpadků, příblížila předsedkyně lednického okrašlovacího spolku Klára Rothscheinová.

Ta také uvedla, že se dobře uklízí, když ještě nic není zarostlé, odpadky po lidech jsou totiž lépe vidět. Rodiny v Lednici uklízejí například cyklostezky, zámecký park a další části a okolí města. „Dnes jsme uklízeli nově vzniklou cyklostezku. Odpadky kolem ní nebyly po turistech, šlo čistě o komunální odpad, který sem hází místní,“ uvedla předsedkyně spolku.