TÉMA

Ukliďme Česko

Dobrovolníci se na akci Ukliďme Česko poprvé vydají i do pohraničních opevnění

Opuštěné vojenské objekty se začátkem dubna dočkají úklidu. K celorepublikové akci Ukliďme Česko se nově připojí nadšenci do vojenských bunkrů. Rozšíření oblasti potvrdil zakladatel a organizátor spolku Radek Janoušek. Podskupina Ukliďme bunkry plánuje vyklidit několik desítek objektů na hranicích republiky. Její členové doufají, že se jim tak podaří rozšířit povědomí o problematice skládek v přírodě.
26. 3. 2024|

Dobrovolníci uklízeli českou přírodu od odpadků, akcí byly stovky

Dobrovolníci v sobotu uklízeli českou přírodu od odpadků, země se tak zapojuje do čtvrtého ročníku celosvětové úklidové akce World CleanUp Day. Po celém Česku bylo naplánováno několik stovek úklidů a mnohé další se uskuteční i v nadcházejících dnech. Zájemci, kteří se chtějí zapojit, najdou jejich přehled na interaktivní mapě na webu spolku Ukliďme Česko.
18. 9. 2021|

Se zájmem o turistiku přibývá v přírodě odpadů. Respirátor se rozkládá i stovky let

Lidé se díky počasí a uvolňování protiepidemických opatření vracejí k turistice. A řada z nich zjišťuje, že epidemie, a hlavně člověk, do přírody přinášejí odpad. Toho přitom přibylo už loni, kdy víc lidí trávilo dovolenou v české přírodě. Ani jarní úklidové akce nestačily. S přemírou odpadů v ulicích se potýkají také města a městští stážníci.
8. 5. 2021|

Ukliďme Česko. Letos je kampaň kvůli covidu individuální

Dobrovolníci po celém Česku během soboty uklízeli po zimě města, vesnice a přírodu. Kvůli současným opatřením proti šíření koronaviru se v rámci výzvy Ukliďme Česko tentokrát nekonaly hromadné akce, ale jen individuální nebo rodinné. Lidé se navíc mohou pohybovat jen v okrese svého bydliště, na který je nyní omezen pohyb obyvatel.
27. 3. 2021Aktualizováno27. 3. 2021, 18:54|

Desítky pytlů odpadků a až čtyřikrát víc dobrovolníků. Lidé se při omezení pohybu dali do úklidu obcí

Když není možné vyjít z obce, může být alespoň uklizená – tak by mohlo znít motto letošní akce Ukliďme Česko. Lidé totiž tráví lockdown úklidem veřejných míst. V rámci kampaně už sesbírali i 60 pytlů odpadu na jednu menší obec. Do akce se letos na některých místech zapojilo až čtyřkrát více dobrovolníků než v předchozích letech. Úklidy budou přitom probíhat až do konce března, někde i do konce dubna. ČT oslovila obce, které letos začaly s úklidem jako první.
22. 3. 2021|