V Krkonoších spadla lavina. Záchranáři resuscitovali jednu ženu, další dva lidé utrpěli šok

V Krkonoších na území Královéhradeckého kraje se v neděli sesunula lavina. Horští záchranáři ošetřili jednu ženu, která byla vrtulníkem transportována do nemocnice. Další dva muži utrpěli šok. Na místě bylo v době sesuvu celkem šest lidí, uvedla Horská služba. Lavina spadla také na polské straně Krkonoš. Záchranáři původně informovali o tom, že tato lavina zasypala dvě osoby, to se však nepotvrdilo.

Neštěstí na české straně se stalo na Mužských kamenech, hora je asi šest kilometrů od Špindlerova Mlýna. Ženu přepravil vrtulník do nemocnice v Hradci Králové. Další dva lidé byli vrtulníkem přepraveni do liberecké nemocnice. Lavina se v neděli uvolnila také na polské straně Krkonoš v lokalitě Bialy Jar, kde zasahovalo 60 až 70 členů horské služby.

Polští záchranáři původně informovali, že pod lavinou by mohli být dva lidé. Na pomoc tak vyrazili i členové české horské služby. Zpravodaj ČT v Polsku Lukáš Mathé později na Twitteru uvedl, že záchranáři pod lavinou nikoho nenašli, vydali se tak na pomoc českým kolegům.
 

Neštěstí se stalo ve východních Krkonoších také 15. února. V lavině zahynul sedmnáctiletý skialpinista, druhý čtyřicetiletý přežil. Lavina, kterou strhli, sjela od Slezského domu do žlabu Úpičky v Obřím dole.

Druhé lavinové nebezpečí z pětibodové škály platí v Krkonoších od soboty. Stejný výhled je na pondělí. Na hřebenech hor je 60 až 110 centimetrů sněhu. Za 24 hodin ho napadlo deset centimetrů. Sníh napadl na ledovou krustu. Laviny z navátého sněhu se mohou vyskytovat na závětrných svazích nad pásmem lesa. Laviny z mokrého sněhu mohou být v polohách pod 1100 metrů nad mořem.