Hory se plnily turisty, horská služba stále varuje před lavinami

Události: V sobotu hory čelily náporu turistů (zdroj: ČT24)

Ideální sněhové podmínky opět lákaly běžkaře, skialpinisty i rodiny se sáňkami. Na horách se tak v sobotu plnila parkoviště, silnice byly sjízdné se zvýšenou opatrností. A především pro skialpinisty je důležité, aby dávali pozor také na laviny. V Jeseníkách a Krkonoších platí druhý stupeň nebezpečí. Právě v Krkonoších začala fungovat i nová policejní hlídka na lyžích.

Na Šumavě mířilo nejvíce skialpinistů do okolí Kvildy, Modravy nebo Železné Rudy. Tam jsou nyní plná parkoviště, lidé zajížděli ale i tam, kam by neměli. 

V Beskydech se pak podnikatelé na horách připravili na víkendový nápor turistů, otevřeli více výdejových oken. Například ve Velkých Karlovicích jich bylo více než pět. Silnice se tam dařilo držet sjízdné a dostatek byl i parkovacích míst. Lidé zde měli velký zájem o nově upravené běžkařské trati.

V Jeseníkách stále trvá varování před lavinami. Horská služba se zde vypravila do lavinového území ve Velkém kotli, kde v pátek při závalu zahynul skialpinista. Na místě je nasněžená nová vrstva sněhu, o víkendu se mimo vyznačené trasy vydala řada dalších skialpinistů.

Místní horská služba narazila na další desítky skialpinistů, kteří šli na místa, kde neměli co dělat. Lyžaři byli i přímo v místě Velkého kotle, kde v pátek došlo k neštěstí.

Strážci Krkonošského národního parku pak vyrazili s policisty a hlídkou na skialpových lyžích letos do terénu poprvé. Soustředili se hlavně na turisty, běžkaře a skialpinisty. „Naším záměrem není se honit se skialpinisty v lavinovém terénu, ale snahou je samozřejmě zabránit tomu, aby do té lokality skialpinisté vůbec přišli,“ komentoval mluvčí Krkonoškého národního parku Radek Drahný.

V Krkonoších sněží už několik dní a není problém tam zapadnout po pás do sněhu. Lavinoví experti varují, že sněhová pokrývka začíná být nestabilní. Platí zde druhý lavinový stupeň z pěti.

I přes silný mráz vyrazily v sobotu na sjezdovky a běžecké tratě i na Božím Daru v Krušných horách stovky lyžařů. Už dopoledne se začala plnit parkoviště a například na Klínovci vznikaly i dopravní problémy. Kvůli uzavřeným areálům lidé museli buď chodit na kopce pěšky, nebo využít automobily, které lyžaře vyvezou opakovaně na kopec a dole je zase vyzvednou.

Lyžařský areál Klínovec, který je také kvůli vládním opatřením mimo provoz, od pátku upozorňuje případné lyžaře, že o víkendu se strojově upravuje sníh na sjezdovce Jáchymovská. „Pro Vás to ovšem znamená, že příštích pět dní bude přísný zákaz vstupu na tuto sjezdovku, a to z důvodu velkého pohybu techniky. Natažena budou i ocelová lana, takže riziko úrazu je opravdu vysoké,“ upozorňují provozovatelé areálu.

Na Božím Daru bylo v sobotu ráno okolo minus 11 stupňů Celsia a teplota stoupala jen pomalu. Na rozdíl od posledních dní ale ustal silný vítr a mraky se protrhávaly. Podmínky pro lyžování tak byly velmi dobré.