Informace v kauze soudce Sováka neunikly od státních zástupců, potvrdilo NSZ

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) potvrdilo, že informace v případu soudce Sováka podezřelého z korupce neunikly od státních zástupců. ČT to sdělil mluvčí NSZ Petr Malý. Vyšetřování případu kritizovala ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), která vinila z úniku informací státní zástupce. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová proto požádala NSZ o dohled nad vyšetřováním případu.

„Nejvyšší státní zastupitelství ukončilo dohledovou prověrku, v níž přezkoumalo zákonnost postupu Vrchního státního zastupitelství v Praze v předmětné věci. Ve vztahu k vytýkaným vadám nebylo v postupu VSZ zjištěno pochybení,“ uvedl pro Českou televizi mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství.

Vyšetřování případu soudce Sováka zpochybňovala ministryně spravedlnosti Benešová. Proti jejímu tvrzení, že za informačními úniky z kauzy stojí státní zástupci, se již dříve ohradila šéfka Vrchního státního zastupitelství v Praze Bradáčová. Únik ze spisů ze strany policie odmítl i šéf Národní centrály proti organizovanému zločinu Jiří Mazánek. Oba poukázali na to, že k únikům došlo až poté, co příslušné dokumenty obdržely strany trestního řízení – tedy mimo jiné stíhaní lidé a jejich obhájci.

Sovák je stíhaný na svobodě

VSZ zahájilo šetření z vlastní iniciativy už 22. prosince, tedy předtím, než se na něj Benešová obrátila dopisem a než ministryně svá podezření sdělila médiím. Šetření podle Bradáčové „jasně a srozumitelně“ prokázalo, že od orgánů činných v Sovákově trestní věci nedošlo k žádnému úniku nahrávek odposlechů či případně jejich přepisů. Bradáčová následně s výsledky šetření seznámila ministryni, která je odmítla akceptovat. Vrchní státní zastupitelství v Praze tuto reakci Benešové vyhodnotilo jako podnět k výkonu dohledu, a proto věc postoupilo Nejvyššímu státnímu zastupitelství.

Soudce pražského vrchního soudu Zdeněk Sovák je obviněný z toho, že nerozhodoval nezávisle, spravedlivě a nestranně. Podle vyšetřovatelů si tak počínal zejména kvůli slibům protiplnění od svého přítele, spoluobviněného podnikatele Milana Bíby. Sovák trvá na tom, že úplatky nebral. V současnosti je stíhán na svobodě.