Opatření podle vlády zabírají. Jen odvracejí kolaps, kontrují odborníci z Iniciativy Sníh

Nárůst počtu nakažených v Česku zpomaluje. Počet hospitalizovaných v nemocnicích je ale stále vysoký. Ve vážném stavu jsou téměř dva tisíce pacientů. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) zatím není možné určit datum rozvolňování, je navíc nutné postupovat velmi opatrně. Na zavedení přísnějších opatření, která by minimalizovala počet nových případů covidu-19, apelují vědci sdružení do Iniciativy Sníh.

On-line přenos

Koronavirus – březen

  • 22:34

    Rusko zaregistrovalo vakcínu proti covidu-19, která je určená pro zvířata. Očkovací látku nazvanou Karnivak-Kov vyvinuli vědci Federální veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor, informovala agentura TASS. Podle Rosselchoznadzoru je to první a zatím jediný preparát na světě, jenž má ochránit před nemocí z koronaviru SARS-CoV-2 zvířata.

  • 21:52

    Infekcí rychlým tempem přibývá i v Turecku, místní laboratoře pozitivní vzorky za posledních 24 hodin potvrdily v 39 302 případech, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie

  • 21:51

    Řecko i přes nárůst počtu infekcí od příštího týdne uvolní část koronavirových opatření, aby pozvedlo morálku místních obyvatel. Na předchozí objednání se například otevřou malé obchody.

O zavedení ještě přísnějších opatření mluví vědci sdružení v Iniciativě Sníh. Ta současná, byť vedla k mírnému zlepšení epidemické situace, se podle nich zaměřují jen na odvrácení kolapsu zdravotnictví. „Stále jsme nepřijali strategii minimalizace počtu nakažených,“ varuje sociální demografka Dagmar Dzúrová z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Připomněla manifest 40 dní pro zdraví a ekonomiku, který navrhoval přísná opatření už 23. února. Podle nich by se do 6. dubna mělo podařit snížit počet nových případů na méně než tisíc denně. „Opatření byla přijatá a situace se mírně zlepšuje. Ovšem to slovo mírně bych podtrhla,“ dodala Dzúrová.

Podle Hamáčka opatření pomalu zabírají

Podle vicepremiéra Hamáčka současná opatření pomalu zabírají. „Patnáct tisíc je obrovské číslo, ale je to méně než minulé pondělí. Epidemie stagnuje, znamená ale obrovskou zátěž zdravotnictví,“ uvedl s tím, že minimálně osm až devět dní budou počty hospitalizovaných ještě růst.

Plán rozvolňování bude podle něj úkolem ministerstva zdravotnictví, v současné době není možné určit žádné datum. „Klíčovým kritériem musí být pokles počtu lidí na jednotkách intenzivní péče,“ prohlásil. Chce postupovat velmi opatrně, aby se neopakovala situace z Vánoc. Prioritou pro něj zůstává návrat alespoň části žáků zpět do lavic za podmínky testování.

Brífink po jednání krizového štábu z 10. března (zdroj: ČT24)

Pracovníci firem a úřadů míří na veřejná testovací místa

Jedním z nástrojů zvládnutí pandemie je i hromadné testování. Ve středu se k němu připojily veřejné úřady s padesáti a více pracovníky. Od 17. března nebudou zaměstnance bez testu pouštět na pracoviště. Má být použita část testů původně nakoupených pro školy. Některé úřady i firmy ale posílají pracovníky na veřejná místa, například Úřad práce. Samotestování 12 tisíc zaměstnanců neplánuje. 

Povinné testování začalo minulou středu ve velkých podnicích. Minulý pátek měly začít s i společnosti s padesáti až 249 zaměstnanci.

Do povinného testování jsou zařazeny také některé sociální služby, například domovy pro seniory. V mimořádném opatření vlády se ale nepočítá s terénními a ambulantními pracovníky. Testy si tak nemohou nechat proplácet. Podobně jsou na tom pracovníci, kteří se starají o lidi bez domova, v denních stacionářích i chráněném bydlení.

Organizace chtějí podmínky sjednotit. Ve středu proto odeslaly dopis premiérovi i ministrům. Podle resortu zdravotnictví systém povinného testování vznikl po dohodě s ministerstvem sociálních věcí a Asociací poskytovatelů sociálních služeb. Změnu proto neplánuje.

Události: Začalo povinné testování ve veřejném sektoru (zdroj: ČT24)

Statistiky

V úterý přibylo v Česku 15 196 případů covidu-19, zhruba o 1600 méně než před týdnem. Opět také kleslo reprodukční číslo udávající průměrný počet dalších lidí, které nakazí jeden pozitivně testovaný, z úterních 0,97 na 0,95.

V pondělí však leželo podle revidovaných údajů v nemocnicích skoro devět tisíc hospitalizovaných. V úterý bylo pacientů 8618, z toho ve vážném stavu 1853.

Ke středečnímu ránu bylo v celé zemi podobně jako v předchozích dnech podle ministerstva volných jen 13 procent lůžek na jednotkách intenzivní péče (JIP) a anesteziologicko-resuscitačních odděleních (ARO) a 24 procent standardních lůžek s kyslíkem. Situace je nyní nejhorší na Kolínsku. Právě tam bylo za posledních sedm dní potvrzeno 1080 případů nákazy na sto tisíc obyvatel.

Regiony

Na Kolínsku bylo za posledních sedm dní potvrzeno 1080 případů nákazy na sto tisíc obyvatel. Středočeské nemocnice dál zvyšují počty covidových lůžek. Například příbramská kvůli skokovému nárůstu počtu nemocných uzavřela další oddělení, tentokrát oční. Jeho kapacity slouží covidovým pacientům, přibylo tak zhruba deset lůžek. Minulý týden podobným způsobem vznikla nová covidová lůžka na jednom z lůžkových oddělení chirurgie.

Situace je špatná i na Plzeňsku či v Pardubickém kraji, kde rovněž platí stav hromadného postižení osob; hospitalizovaných je zde 524 lidí, z toho 78 leží na jednotkách s intenzivní péčí. Nemocnice zde stále přijímají mnohem více pacientů s covidem-19, než stihnou vyléčit a propustit do domácí péče. Mírně klesající počet nakažených se zatím v nemocnici neprojevuje. Kvůli přeplnění kapacity už byla v úterý jedna pacientka z orlickoústecké nemocnice převezena do polské Ratiboři.

Aktuálně se situace zhoršuje i v Ústeckém kraji, kde přibylo 1381 potvrzených nákaz, což je nejvíc od začátku epidemie. Lůžková kapacita v nemocnicích v regionu klesla ze 14 na devět procent. Nárůst pacientů podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška prodělávají moravské regiony – zejména Jihomoravský kraj. Nárůst je patrný také v Olomouckém a Zlínském kraji.

Česko má dostat více vakcín

Premiér Babiš ve středu oznámil, že státy Evropské unie budou mít více vakcín, což se bude týkat i Česka. „Předsedkyně Evropské komise dnes (ve středu) oznámí další dodatečné množství od firmy Pfizer/BioNTech, pro nás by to znamenalo asi 80 tisíc ještě v březnu,“ uvedl Babiš v televizi CNN Prima News. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek řekl, že Česko v březnu dostane přes milion dávek vakcíny, z toho zhruba 700 tisíc od Pfizer/BioNTech. K úterní osmé hodině večer uvádí statistika ministerstva zdravotnictví v Česku 902 605 vykázaných očkování. Do Česka bylo podle Blatného zatím dodáno milion a půl dávek schválených vakcín. Očkuje se 35 tisíc lidí denně, v dubnu jich má být dvojnásobek.