Policii překvapilo vyjádření znalce k otravě Bečvy. Nebyl podle ní zbaven mlčenlivosti

Policii překvapilo vyjádření znalce Jiřího Klicpery, který v pondělním pořadu Reportéři ČT řekl, že otravu řeky Bečvy nezpůsobila společnost Deza. Ze strany policie nebyl soudní znalec zbaven mlčenlivosti. Před několika dny Klicpera v on-line debatě expertů také prohlásil, že viníka zářijové otravy už zná. Konkrétní ale nebyl.

Znalec Klicpera v případu pro policii zpracovával posudek. Odborníci však upozorňují, že ze zákona mají znalci povinnost mlčenlivosti. „Policii pondělní vystoupení soudního znalce překvapilo, ze strany Policie ČR zbaven mlčenlivosti nebyl. V současné době jeho vystoupení do veřejného prostoru vyhodnocujeme a zabýváme se jím. Více informací v tuto chvíli nelze poskytnout,“ řekla krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

„Policie mě nezbavila mlčenlivosti. Nesmím nic říct. Můžete si přečíst to, co už je venku, a jiného nic,“ uvedl Jiří Klicpera. 

Původní lhůta pro vypracování posudku skončila 20. prosince. „Protože se to nedalo za tu dobu stihnout, tak byl termín prodloužen do konce února. A když bude zapotřebí, tak se může opět prodloužit, protože obvykle se posudky na takové havárky dělají nejméně šest měsíců,“ řekl znalec.

Vyjádření znalce překvapilo i další účastníky debaty

On-line debaty expertů se účastnil i Přemysl Soldán z Výzkumného ústavu vodohospodářského. „Sám mám zkušenost jako soudní znalec, překvapilo mě to vystupování a prezentování něčeho předtím, než to prošlo procesem, jakým by to mělo projít,“ řekl Soldán novinářům ve Vsetíně. Znalcovy informace překvapily i náměstkyni zlínského hejtmana Hanu Ančincovou (Piráti), která má na starosti životní prostředí. „Oficiální posudek stále není, ale už se opět v médiích diskutuje, kdo to nebyl,“ řekla Ančincová. „Zůstává mi rozum stát, že ten, kdo by měl v případu mluvit, mlčí, a kdo by měl mlčet, tak mluví,“ dodala.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) minulý týden uvedl, že znalecký posudek vzorků by snad mohl být v březnu. Opoziční strany ODS, KDU-ČSL a TOP 09 již dříve informovaly o tom, že budou usilovat o zřízení sněmovní vyšetřovací komise. Pokud neuspějí, chtějí založit expertní tým.

Šetření dál pokračuje

Valašskomeziříčská chemička Deza patří do holdingu Agrofert, který je ve svěřenských fondech založených předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO). Nedlouho po otravě řeky ji v prvotním místním šetření vyloučila jako možného původce havárie i Česká inspekce životního prostředí. „Šetření ale dále pokračuje,“ uvedla mluvčí inspekce Radka Nastoupilová.

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes čtyřicet tun ryb.

Na Bečvě bude trvalý monitoring vody

Na řece Bečvě bude trvalý monitoring kvality vody. „Systém asi za 2,5 milionu korun bude instalován za několik měsíců, ideálně do léta ve Lhotce nad Bečvou nedaleko Valašského Meziříčí na Vsetínsku,“ řekl v sídle společnosti Vodovody a kanalizace (VaK) Vsetín starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (ANO). Zařízení schopné okamžitě poznat změny v kvalitě vody a odebírat vzorky má předejít ekologickým haváriím.

Zařízení bude spravovat Výzkumný ústav vodohospodářský (VUV). „Je to přístroj, který je schopen kontinuálně měřit jakost vody a vyhodnocovat její biologické vlastnosti. Přístroj využívá vodní organismy – perloočky. Sleduje jejich reakce a chování. Přístroj je schopen vyhodnotit změny chování, které mohou velice brzy indikovat závažné změny jakosti vody, které mohou mít i havarijní charakter,“ uvedl Přemysl Soldán z ostravské pobočky VUV. Přístroj bude fungovat nepřetržitě, lze se na něj napojit na dálku.

Ve Lhotce nad Bečvou bude přístroj pod potenciálními zdroji znečištění. Podle Soldána byly v minulosti dva měřicí přístroje na řece Odře a Olši, fungovaly dobře, zařízení instalované na Bečvě bude nyní jediné v zemi.