Seniory nelze paušalizovat, během covidu-19 ukázali svou statečnost, věří ředitel Života 90

Události, komentáře: Senioři jsou pod velkou psychickou zátěží, říká ředitel organizace Život 90 (zdroj: ČT24)

Kvůli izolaci se senioři bojí vycházet a nevyznají se ve vládních opatřeních. Informace čerpají z televize či rozhlasu a potřebují jasnější komunikaci, apeluje ředitel organizace Život 90 Jaroslav Lorman. Zdůrazňuje ale, že starší lidi nelze paušalizovat a je potřeba rozlišovat nejen podle věku. Senioři podle Lormana v době koronaviru ukázali statečnost, protože čelí těžké psychické situaci.

V době pandemie seniory podle Lormana nejvíce tíží, že krize trvá už velmi dlouho a s ní i izolace. „Množí se případy špatné výživy, nedodržování pitných režimů a tak dál, ochabnutí svalstva, protože mnozí z nich se bojí vycházet,“ jmenuje s tím, že také není snadné se vyznat ve vládních opatřeních.

S blížící se vakcinací nejohroženějších skupin vyvstává další problém, očkování totiž budí mnohé otázky, rozpaky a nejasnosti, míní ředitel organizace Život 90. Apeluje na víc jasně vysvětlených informací. „Představte si, že jste doma a kontakt se světem vám zprostředkovává televize nebo rozhlas. Lidé velmi často hltají zprávy od rána do večera, ačkoliv se před tím varuje,“ nastiňuje Lorman, podle nějž je potřeba jasnější komunikace.

Seniory nelze paušalizovat, varuje Lorman

Zdůrazňuje také vyhrocenější mezigenerační vztahy. Na jaře k nim přispěla některá opatření jako například vymezené hodiny pro nákupy seniorů, kvůli nimž se mladší generace cítila omezena. „S tímhle je potřeba zacházet velmi opatrně. Totéž se vyskytlo kolem takzvaného rouškovného a dalších případů,“ popisuje.

Lorman také podotýká, že nelze paušalizovat a mluvit o skupině seniorů jako lidí nad šedesát let věku. Je totiž rozdíl mezi potřebami člověka, jemuž je pětašedesát a kterému je devadesát. Kritizuje proto kupříkladu vyjádření typu „senioři nám zahltí nemocnice“. „To jsou slova, která nejsou úplně fér, protože nejsou dostatečně strukturující, dostatečně jemná,“ vysvětluje s tím, že je nutné uvažovat hlouběji než v kategorii věku.

Covidová krize podle Lormana nabízí příležitost se na starší lidi dívat jako na nesmírně statečnou skupinu. S mladšími generacemi prý situace cvičí, roste mezi nimi nervozita či agrese. „Zároveň vidíme seniory jako tu skupinu, kterou na jedné straně chráníme, ale oni tím prochází také a mnohem víc,“ míní ředitel Života 90 a dodává, že psychická situace seniorů je mnohem těžší.