Domovy seniorů, školy, sportoviště. Nejčastější ohniska nákazy koronavirem

Události: Kde se lidé nejčastěji nakazí koronavirem? (zdroj: ČT24)

Zařízení sociálních služeb, nemocnice, školy, sportoviště. To jsou ohniska, kde se podle statistik nejčastěji lidé nakazí koronavirem. Nejvíc, téměř 20 tisíc nakažených, označilo za místo nákazy domovy důchodců a jiná sociální zařízení. Nejméně lidí se mělo nakazit v divadlech či hotelích.

Podle dat od 1. května do 13. prosince označilo nejvíce lidí jako místo nákazy domovy seniorů a podobná zařízení. Bylo jich 18 984. Jde o případy, které vytrasovali hygienici. „Při trasování máte mnohem větší šanci, že zachytíte ohnisko v nějaké uzavřené komunitě, která vám nemá kam utéct,“ říká ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Místa, odvětví a počty nakažených lidí do 13. prosince
Zdroj: ČT24

Na opačném konci žebříčku jsou hotely, divadla, obchody nebo restaurace. Posledně zmiňované označilo jako zdroj nákazy od května do prosince necelých 60 lidí. Tento údaj ale nemusí být přesný.

„Ono není úplně jednoduché v tom modelu trasování, kdy skoro nehlásíme svoje kontakty, zjistit, jestli se ten člověk nakazil od kontaktu, který byl hypoteticky třeba v kadeřnictví, v restauraci, na pracovišti nebo doma“ sděluje poradce premiéra Roman Prymula.

Počty nakažených
Zdroj: ČT24

Právě na hotely, restaurace a další služby dopadají vládní opatření nejvíce. Podle Prymuly se restaurace zavírají, protože zajištění jiných hygienických opatření u nich může být z velké části jen teorií.

Nákaza se podle Duška šíří plošně

Podle Duška nerozhoduje četnost nakažených, ale potenciální riziko šíření nákazy. V září se vrátili děti, učitelé a personál do škol, což znamenalo podle statistiky rapidní nárůst nakažených. V polovině října se školy uzavřely a přišel propad. Teď v prosinci se čísla zase zvedají.

Nakažení ve školách
Zdroj: ČT24

„Nejvíce riziková je třída 12 až 19 let, tedy mladí lidé, kteří mají v drtivé většině bezpříznakové průběhy a mají velké množství sociálních kontaktů,“ dodává Dušek.

Prosincová čísla v porovnání s těmi říjnovými, kdy také byly restaurace a hotely uzavřené, ukazují velmi malé počty nakažených.

Porovnání nakažených
Zdroj: ČT24

„Nejde argumentovat tím, že je zachyceno málo klastrů, tak jsou méně nebezpečné. My se tady bavíme o plošném šíření nákazy, která je úplně všude,“ varuje Dušek. Rovnice je tedy podle epidemiologů daná: zamezení šíření nákazy se rovná rychlé omezení sociálních kontaktů.