Ministerstvo obrany podepsalo smlouvu na terénní toyoty za miliardu

Ministerstvo obrany ve čtvrtek uzavřelo smlouvu s českou firmou Glomex MS na dodávku až 1200 terénních vozidel Toyota Hilux, sdělil Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany. Pokud se vojáci rozhodnou odebrat všechna vozidla, zaplatí za ně 1,07 miliardy korun. Ministerstvo pořizuje vozy kategorie pick-up, které nahradí letité stroje UAZ 463 a Land Rover Defender.

Elektronickou smlouvu ve čtvrtek podepsali náměstek ministra obrany pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Lubor Koudelka a Jiří Sadílek, jednatel společnosti Glomex MS. „Konečně se nám podařilo splatit dlouholetý dluh vůči vojákům. Rámcová smlouva má platnost do roku 2024, ale není na co čekat a hned v příštích dvou letech chceme objednat 800 nových vozidel,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Armáda požadovala víceúčelová osobní terénní vozidla pro logistické a zabezpečovací úkoly. Vozy by se ve službě vojákům měly pohybovat výhradně mimo případné bojiště. Sloužit budou třeba k přepravě lidí či k zásobování. Vejde se do nich pět lidí.

Již dříve resort uvedl, že armáda požaduje stroje ve stejné podobě, v jaké jsou vyráběny pro civilní využití. Nebudou například pancéřované, vojáci ale požadují třeba držáky na útočné pušky nebo khaki nátěr. „V případě, že vše půjde podle plánu, první toyoty dostanou vojáci ve druhé polovině příštího roku,“ uvedl Koudelka.

Zástupci firmy sdělili, že vozy, které bude Glomex dodávat, pohání vznětový motor o výkonu 110 kW. „Jedná se o nejnovější verzi Double Cab s místem až pro pět osob po faceliftu, která byla výrobcem představena v polovině roku 2020,“ uvedla společnost.

Toyoty by měly nahradit zejména zastaralé sovětské vozy UAZ

Nové vozy mají nahradit staré britské Land Rovery a především sovětské vozy značky UAZ, které tuzemská armáda využívá už od první poloviny 70. let. Osobní terénní automobil UAZ 469 je původně ruské výroby, později se vyráběl i v Československu, a čeští vojáci ho po roce 1993 používali mimo jiné na afghánské misi.

Toyoty nahradí i stávající vozy Land Rover Defender
Zdroj: Lada Pešková/ČTK

Záměr obměnit terénní vozový park českého vojska deklaroval generální štáb ještě pod generálním náčelníkem Josefem Bečvářem v roce 2017. Bečvář v současnosti stojí právě v čele firmy Glomex MS, která má vozy české armádě dodat. Ministerstvo si podle mluvčího stojí za tím, že při zadávání zakázky nevznikla žádná pochybení.

Podle Fajnora firma Glomex MS podala ve výběrovém řízení ekonomicky nejvýhodnější nabídku, kdy cena za jedno vozidlo je 893 tisíc korun s DPH včetně servisních služeb na dva roky a souprav dílů pro údržbu a opravy. Zvítězila mezi deseti nabídkami na čtyři typy vozidel. Další účastníci tendru proti výběru ministerstva nepodaly námitky.

Firma třeba letos získala zakázku polského ministerstva obrany na 485 terénních pick-upů Nissan Navara. České armádě zajišťuje servis letounů Airbus A-319, získala i další zakázky.