TÉMA

Glomex MS

Reportéři ČT: Armáda dává do modernizace miliardy, smlouvy na servis techniky ale chybí

Před dvěma roky česká armáda začala pořizovat stovky nových osobních terénních aut. Přestože jsou pro vojáky hlavním dopravním prostředkem, ministerstvo obrany dodnes nemá uzavřenou smlouvu na jejich servis a opravy. Resort ale nemá vyřešený servis ani u daleko dražší a sofistikovanější techniky – u izraelských radarů MADR za tři a půl miliardy objednaných už v roce 2019, ani u čerstvě podepsaného nákupu švédských bojových vozidel za téměř šedesát miliard korun. Tématu se věnovali Reportéři ČT, konkrétně Ondřej Stratilík.
5. 6. 2023|

Přišla námitka. Armádní toyoty jsou stále bez servisu

Už loni v říjnu mělo být jasné, jakým způsobem česká armáda zajistí opravy stovek svých vozidel Toyota Hilux. Jenže zakázku zastavila námitka a důležitý kontrakt teď prověřuje antimonopolní úřad, zjistili Reportéři ČT.
23. 1. 2023Aktualizováno23. 1. 2023, 20:39|

Nové armádní Toyoty musí hromadně do servisu, na vině jsou vstřikovače a filtry pevných částic

Za potížemi terénních automobilů Toyota Hilux v české armádě jsou především problémy se vstřikovači a filtry pevných částic. Řekl to mluvčí dodavatelské firmy Glomex MS Jaroslav Major. Dodal, že příčinou je vadná série z Jihoafrické republiky. Problémy se objevily asi u 170 vozidel, tento týden armáda dostane tisící vozidlo. V české armádě Toyoty Hilux nahrazují letitá vozidla UAZ a Land Rover.
11. 10. 2022|

Nové toyoty české armády za miliardu musí na opravy motorů

Je to rok, co k českým vojákům začala přijíždět nová terénní vozidla Toyota Hilux. Zakázka za 1,07 miliardy korun se však komplikuje. Jak zjistili Reportéři ČT, kvůli vadným součástkám jsou automobily svolávány do servisů.
26. 8. 2022|

Ministerstvo obrany podepsalo smlouvu na terénní toyoty za miliardu

Ministerstvo obrany ve čtvrtek uzavřelo smlouvu s českou firmou Glomex MS na dodávku až 1200 terénních vozidel Toyota Hilux, sdělil Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany. Pokud se vojáci rozhodnou odebrat všechna vozidla, zaplatí za ně 1,07 miliardy korun. Ministerstvo pořizuje vozy kategorie pick-up, které nahradí letité stroje UAZ 463 a Land Rover Defender.
26. 11. 2020|

Obrana vyloučila všechny účastníky z tendru na nákup letadla. Zakázku za 661 milionů korun bude muset zrušit

Ministerstvo obrany vyloučilo z tendru na nákup malého letadla všechny tři účastníky. Dva nesplnili požadované parametry a třetí úřadu oznámil, že nabízený stroj již nemá k dispozici. Ministerstvu nabídl letoun jiný, takovou změnu v průběhu tendru ale zákon neumožňuje. Soutěž tak bude muset být zrušena. Obrana počítala s tím, že za požadovaný stroj zaplatí asi 661 milionů korun bez DPH.
21. 1. 2020|