Buďme si blízko. ČT bude vysílat vzkazy pro seniory, chystá i koncert na podporu samoživitelů

Buďme si blízko: ČT bude vysílat vzkazy pro seniory, chystá i koncert na podporu rodičů samoživitelů (zdroj: ČT24)

Startuje nová kampaň Česká televize Buďme si blízko. Rodiny díky ní mohou seniorům přes aplikaci iReportér nahrávat vzkazy, které budou následně vysílány v několika pořadech. Česká televize tak chce před Vánoci podpořit nejohroženější skupiny. Na pomoc rodičů samoživitelů zase organizuje adventní koncert.

Nákaza koronavirem je pro staré lidi stejně nebezpečná jako izolace. Na jaře trval zákaz návštěv v domovech pro seniory přes tři měsíce, nyní je to už 46 dní. Samota ale dopadá také na ty doma. Česká televize proto chce starší občany povzbudit. Nejen vnoučata tak mohou přes obrazovku pozdravit své prarodiče. 

„Každý může využít aplikaci iReportér, na kterou natočí patnáctivteřinový vzkaz, označí ho hashtagem #budmesiblizko a my od 1. prosince začneme vzkazy vysílat,“ okomentovala projekt ředitelka marketingu a nových médií České televize Denisa Kollárová. Příspěvky se pak budou pravidelně vysílat na programu ČT3 a v pořadech Dobré ráno a Sama doma.

Součástí projektu bude i adventní koncert na podporu rodičů samoživitelů

Koronavirová krize zasáhla také rodiče samoživitele. Poprvé v třicetileté historii tradiční předvánoční sbírky pro ně proto Česká televize uspořádá mimořádný pátý Adventní koncert. Ten bude součástí charitativního večera 19. prosince.

Výtěžek pak poputuje do více než stovky rodin. Potřebné vybírá Charita ČR, která s nimi dlouhodobě spolupracuje a zná jejich rodinné poměry.

„Dětem někdy nemohou koupit potraviny nebo zimní oblečení, základní léky nebo zaplatit kroužky. Na tyhle všechny věci bychom chtěli přispět. Bude doloženo, na co peníze využili,“ řekl k tomu mluvčí Charity Jan Oulík.